Sinuciderile cu medicamente, în top trei al modurilor prin care cineva vrea să își ia viața

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sinuciderile cu medicamente, în top trei al modurilor prin care cineva vrea să își ia viața

06 Mai 2017 / 15:21 522 accesări

Sinuciderele cu medicamente se află în România pe locul trei într-un top al modurilor prin care cineva vrea să își ia viața, în condițiile în care foarte multe persoane au acces la produse vândute la liber în farmacii care, luate în exces, pot fi letale.

Președintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS), Doina Cosman, a declarat, sâmbătă, presei, la Cluj-Napoca, la o conferință despre riscul suicidar, că pe primul loc în topul modalităților stă spânzurarea, urmată de saltul de la înălțimi sau în fața unor vehicule sau trenuri.

„Din datele Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici, reiese că anul trecut, sinuciderea prin intoxicaţii medicamentoase şi alte substanţe ocupa locul trei într-un clasament al deceselor prin acte suicidare. Pe primul este loc spânzurarea, pe locul doi, în creştere evidentă, precipitarea de la înălţimi sau în faţa vehiculelor – trenuri, maşini, şi pe locul trei intoxicaţia. Deci este important ca să avem aceste conferinţe, aceste întâlniri cu farmaciştii şi să le spunem cam care ar fi pericolele. Foarte multă lume are acces la mijloace care pot să devină letale, respectiv la medicamente şi produse care, luate în exces pot să depăşească doza terapeutică şi să ajungă la doza toxică, la doza letală. Astfel de produse sunt vândute la liber în farmacii, deci nu necesită reţete speciale, ci doar reţete simple, precum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, antibioticele, ca să nu mai vorbesc de paracetamol, care se vinde la liber”, a spus Cosman.

Potrivit acesteia, în Marea Britanie, unde s-a observat o creştere a tentativelor de sinucidere cu paracetamol, s-a introdus o reglementare prin care s-a redus numărul de pastile din pachetele vândute în farmacii.

Doina Cosman a subliniat că persoanele care vor să se sinucidă beneficiază și de informațiile furnizate de internet, publicate chiar în scop ştiinţific, cu ajutorul cărora pot calcula ce doză de medicamente este letală.

„Am observat în practica medicală persoane care au în posesia lor reţete de la specialişti şi care nu îşi iau o bună bucată de timp anumite medicamente, le stochează tocmai ca să poată să aibă la un moment dat o cantitate destul de mare pentru a putea produce efectul de sinucidere”, a explicat președintele ARPS.

Cristina Mogoşan, cadru didactic farmacologie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMF) Cluj-Napoca, a declarat, la rândul său, că un studiu al specialiștilor din SUA arată că pentru tinerii până în 29 de an din această țară suicidul reprezintă o cauză importantă de mortalitate, mai mare decât afecţiunile neoplazice.

„Acest lucru ar trebui să dea de gândit specialiştilor. Iar suicidul prin ingerarea de medicamente este la rândul său o modalitate importantă, sigur, cu variaţii de la o ţară la alta”, a spus Mogoşan.

În opinia acesteia, un farmacist ar trebui să respecte cât mai precis administrarea medicamentelor pe bază de prescripţie medicală, să explice pacienților modul exact de administrare, pentru a contribui la prevenirea actelor suicidare.

În 2015, rata sinuciderilor a scăzut în România de la 13 la suta de mii de locuitori, la 11,5.

ARPS a fost înfiinţată în anul 2010 la Cluj-Napoca şi oferă consiliere psihologică printr-un TelVerde gratuit persoanelor cu tendinţe suicidare. Cea mai lungă convorbire telefonică înregistrată de ARPS a durat peste 8 ore.

Taguri articol


12