Un distrugător rusesc, provenind din Marea Neagră, a traversat, vineri dimineaţă, strâmtoarea turcă Bosfor, îndreptându-se spre Marea Mediterană. Distrugătorul-lansator de rachete de tip „Smetlivîi“ a trecut prin strâmtoarea care traversează metropola turcă Istanbul, fiind însoţit de o navă a Pazei de Coastă a Turciei. Agenţia rusă Interfax a anunţat, la începutul lunii, că „Smetlivîi“ se va deplasa spre estul Mării Mediterane, în apropiere de coastele siriene, unde deja se află mai multe nave ruseşti, în contextul ameninţărilor SUA de a realiza atacuri împotriva Siriei. Rusia, ale cărei nave de război au fost prezente constant în estul Mediteranei de la începutul crizei siriene, a trimis, în ultimele zile, mai multe nave în regiune. Trei nave de război ruseşti - nava de tip SSV-201 „Priazovie“ şi marile nave de debarcare „Minsk“ şi „Novocerkask“ - au trecut deja prin Bosfor, pe 5 septembrie.
CONFIRMARE Raportul inspectorilor ONU va confirma utilizarea armelor chimice, pe 21 august, la periferia Damascului, a anunţat vineri, oficial, secretarul general al ONU. Fără a atribui direct responsabilitatea utilizării armelor chimice regimului de la Damasc, Ban Ki-moon a declarat că „Bashar al-Assad a comis numeroase crime împotriva umanităţii”. Franţa a apreciat că intenţia Siriei de aderare la convenţia pentru interzicerea armelor chimice este insuficientă, insistând pentru necesitatea unei rezoluţii cu caracter obligatoriu a Consiliului de Securitate al ONU.
NEGOCIERI Americanii şi ruşii au continuat vineri, la Geneva, negocierile tensionate cu privire la Siria, pentru evitarea unor atacuri militare occidentale, după o primă rundă care a confirmat divergenţele dintre cele două părţi, în contextul în care forţele siriene sunt acuzate de un nou masacru. În plus, potrivit „The Wall Street Journal”, Siria a început deja să disperseze arsenalul chimic în teritoriu, ceea ce provoacă noi îndoieli cu privire la buna-credinţă a Damascului în cadrul discuţiilor în curs. „Aşteptările sunt puternice. Acest lucru trebuie să fie real, complet, verificabil, credibil. Împreună vom testa capacitatea regimului sirian de a-şi onora promisiunile”, a subliniat secretarul de Stat american, John Kerry, care nu a comentat declaraţiile făcute anterior de preşedintele sirian, Bashar al-Assad. Acesta s-a angajat să trimită la ONU documentele necesare în vederea semnării acordului pentru interzicerea utilizării armelor chimice, într-o intervenţie pe postul rus Rossia 24, dar a cerut în schimb concesii importante SUA. „Când vom vedea că SUA vor efectiv stabilitatea în regiune, vor înceta să ameninţe, să caute să atace şi să livreze arme teroriştilor, atunci vom considera că putem duce procesul la bun sfârşit”, a declarat al-Assad, în contextul în care ziarul „The Washington Post” a dezvăluit, miercuri seara, că primele livrări americane de arme uşoare şi muniţie către rebeli au început în urmă cu două săptămâni. ONU a anunţat imediat că a primit un document de aderare a Siriei la Convenţia asupra armelor chimice. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat satisfacţia faţă de această iniţiativă şi speranţa ca discuţiile de la Geneva să conducă rapid la un acord. Rusia a transmis SUA un plan în patru etape, prima fiind aderarea Damascului la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Siria urmează apoi să dezvăluie localizarea arsenalului, evaluat de unii experţi la peste 1.000 de tone, după care să autorizeze accesul inspectorilor OIAC şi să ia o decizie cu privire la modul în care să le distrugă. SUA şi Rusia au decis să se întâlnească la New York, pe marginea Adunării Generale a ONU de la sfârşitul lunii septembrie, pentru a încerca să stabilească o dată pentru conferinţa internaţională de pace privind Siria, a anunţat, vineri, secretarul de Stat american, John Kerry.
OFERTĂ PENTRU OBAMA „Izvestia”, un cotidian favorabil Kremlinului, i-a propus preşedintelui american să publice un editorial pe tema situaţiei din Siria, similiar celui scris de omologul său rus, Vladimir Putin, pentru „The New York Times”, care a provocat polemică în SUA. Publicaţia respectivă a fost nevoită să ofere justificări, joi, după publicarea editorialului în care preşedintele rus, unul dintre ultimii aliaţi ai regimului sirian, a pus presiune asupra SUA. În acest text publicat cu câteva ore înainte de începerea, la Geneva, a negocierilor ruso-americane, Putin a avertizat SUA în privinţa recurgerii la forţă în Siria. Preşedintele rus a încheiat textul cu un atac extrem de dur la adresa mândriei naţionale a americanilor, afirmând că nu este de acord cu „argumentul dezvoltat de Obama privind excepţionalismul american; este foarte periculos să încurajezi oamenii să se considere excepţionali”. Casa Albă a ripostat ferm, subliniind că „Rusia oferă un contrast ţipător, care arată de ce sunt excepţionale SUA. Spre deosebire de Rusia, SUA apără valorile democratice şi drepturile omului în ţară şi în lume, iar noi credem că securitatea noastră se ameliorează atunci când un dictator nu poate să gazeze copii şi să-i omoare”.
ATACURI CIBERNETICE Agenţia oficială Sana a anunţat vineri că a fost vizată, împreună cu alte site-uri de informare guvernamentale, de atacuri cibernetice care au complicat accesul la paginile sale. Citând Asociaţia siriană de Informatică, agenţia a precizat că accesul la o parte dintre serviciile sale a fost afectat de atacuri cibernetice a căror sursă încă nu este cunoscută. Autorităţile siriene au anunţat deja în trecut atacuri cibernetice împotriva unor site-uri oficiale. La rândul său, Armata Electronică Siriană sau SEA, potrivit acronimului în engleză, un grup de hackeri sirieni, a atacat în ultimele luni mai multe site-uri aparţinând unor importante instituţii de presă occidentale, acţiuni efectuate în sprijinul regimului al-Assad.