Siria a trimis deja o listă cu arsenalul său chimic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Siria a trimis deja o listă cu arsenalul său chimic

Externe 21 Septembrie 2013 / 00:00 327 accesări

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat vineri că a primit din partea Siriei o primă listă cu arsenalul chimic, în cadrul programului de distrugere. SUA şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa planului de plasare sub control internaţional şi de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc având la dispoziţie o săptămână pentru prezentarea listei cu arme neconvenţionale care ar urma să fie distruse, sub supravegherea ONU, până la jumătatea anului 2014. Siria se confruntă, din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

Regimul sirian va cere o încetare a focului în cazul organizării unei conferinţe internaţionale denumite Geneva 2, a asigurat vicepremierul sirian, Qadril Jamil, pentru cotidianul britanic „The Guardian”. Potrivit lui Jamil, conflictul dintre regim şi rebeli a ajuns la un impas şi niciuna dintre părţi nu are mijloacele de a câştiga. Iniţiativa unei noi conferinţe internaţionale Geneva 2, care să reunească în special reprezentanţi ai Guvernului sirian şi ai opoziţiei, a fost lansată, la începutul lunii mai, de şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi John Kerry. Dar rebelii sirieni cer mai întâi plecarea de la putere a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. Întrebat de „The Guardian” despre solicitarea formulată de regimul sirian la un astfel de summit, Jamil a declarat: „Cerem încetarea oricărei intervenţii externe, o încetare a focului şi lansarea unui proces politic paşnic, astfel ca poporul sirian să îşi poată decide viitorul în mod democratic şi fără influenţă externă. Dacă ideea unei încetări a focului este acceptată de rebeli, armistiţiul ar trebui pus sub observaţie internaţională, cu condiţia ca observatorii să vină din ţări neutre şi prietene. Să nu lăsăm pe nimeni să creadă că regimul, în forma sa actuală, se va menţine. Din motive concrete multiple, s-a terminat cu regimul în forma sa actuală. Pentru a realiza reforme progresiste, avem nevoie ca Occidentul şi toţi cei implicaţi în Siria să înceteze să ne mai stea în spate”. Jamil a afirmat, de asemenea, că războiul a costat deja economia siriană aproximativ 100 de milioane de dolari.

ARME PENTRU REBELI Preşedintele francez, François Hollande, a dat asigurări, joi, la Bamako, în cursul unei vizite în Mali, că Franţa va livra arme Armatei pentru Eliberarea Siriei (ASL), dar într-un cadru controlat şi extins, împreună cu alte ţări. Şeful statului francez a declarat că „ruşii livrează, în mod regulat, arme regimului Bashar al-Assad, însă noi o vom face într-un cadru extins, împreună cu alte ţări, un cadru care să poată fi controlat, deoarece nu putem accepta ca armele să ajungă la jihadişti, ci la ASL. Am spus întotdeauna că vrem să controlăm furnizarea de arme, în cazul în care le vom furniza”.



12