Siria a acuzat SUA că se amestecă în treburile sale interne, după ce ambasadorul american la Damasc a vizitat oraşul Hama, unde sute de localnici au fugit din cauza atacurilor forţelor de securitate. Ministerul sirian de Externe a declarat că vizita făcută de Robert Ford este o dovadă evidentă a implicării SUA în susţinerea protestelor din ţară şi a încercării de sporire a tensiunii, care afectează securitatea şi stabilitatea Siriei. Anterior, Departamentul american de Stat declarase că vizita lui Ford arată solidaritatea cu protestatarii. Tancurile staţionează în afara oraşului şi cel puţin 22 de persoane au fost ucise în ultimele zile. Washingtonul a mai spus că ”ambasadorul Ford speră să stea în Hama şi în timpul protestelor antiguvernamentale care urmează de obicei după rugăciunea de vineri. Prezenţa ambasadorului l-ar putea descuraja pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să lanseze un asalt total asupra oraşului”. Tocmai de aceea, gestul ambasadorului a enervat Damascul. Vinerea trecută, protestele din Hama au fost dintre cele mai ample demonstraţii înregistrate în ultimele trei luni în Siria. Guvernatorul local a fost demis pentru că nu a reuşit să înăbuşe revoltele.
Hama, un bastion al disidenţei, ocupă un loc semnificativ în istoria modernă a Siriei. În 1982, preşedintele de atunci, Hafez al-Assad, tatăl actualului preşedinte, a trimis armata pentru a înăbuşi o revoltă a opoziţiei sunnite a Fraţilor Musulmani. Zeci de mii de persoane au fost ucise şi oraşul a fost devastat. Operaţiunea a fost condusă de fratele preşedintelui, Rifaat. În mod similar, actualul preşedinte Bashar al-Assad i-a cerut fratelui său, Maher, care comandă Divizia a Patra, trupele de elită, să se ocupe de revoltele din Hama, oraş cu o populaţie de 800.000 de locuitori. Administraţia Obama a fost criticată că nu reacţionează suficient de dur la reprimarea protestelor din Siria. Washingtonul l-a avertizat pe preşedintele Assad că are un timp limitat pentru a trece la reforme, dar a evitat să-i ceară să demisioneze. Opoziţia susţine că peste 1.300 de protestatari au murit în ţară, de la începerea protestelor, în martie.
Trei persoane au fost ucise de forţele de securitate în cursul unui protest, joi noapte, într-o suburbie a Damascului, înainte de manifestaţiile ample plănuite pentru vineri, au anunţat activiştii. Cele trei persoane au fost ucise când forţele de securitate au atacat protestatarii, lângă o moschee. Proteste au avut loc, joi noapte, în întreaga ţară. Trupe suplimentare au sosit în suburbia Damascului, joi seară şi au împiedicat accesul pe străzile principale. Apa, comunicaţiile şi electricitatea au fost tăiate. Peste 1.400 de civili au fost ucişi în Siria, de la declanşarea protestelor în martie, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.