Dacă Naţiunile Unite vor desfăşura trupe în zona de frontieră a Libanului cu Siria, autorităţile de la Damasc ameninţă cu închiderea graniţei. "O astfel de măsură ar fi un act ostil faţă de Siria", a declarat preşedintele statului, Bashar al-Assad. Ideea a fost transmisă şi după o întîlnire dintre şeful diplomaţiei siriene şi omologul său finlandez. Damascul consideră că închiderea frontierei libanezo-siriene va avea, cu siguranţă, consecinţe pentru persoanele care locuiesc în regiune şi ar izola, practic, Libanul. Cealaltă graniţă este cea cu Israelul, stat pe care nu îl recunoaşte şi care menţine în continuare blocada aeriană şi maritimă asupra Libanului. Armata israeliană a anunţat că va menţine această blocadă pînă la instituirea unui mecanism de control asupra transferului ilegal de arme către Hezbollah.
Pe de altă parte, se relatează că soarta militarului israelian Gilad Shalit, răpit în iunie, la frontiera cu Fîşia Gaza, se află în mîinile Guvernului Siriei. Potrivit oficialilor palestinieni, doar conducerea din Siria a mişcării Hamas le poate ordona răpitorilor cum să procedeze cu Shalit sau poate aproba un eventual acord de eliberare a acestuia. În plus, conducerea Hamas din Siria aşteaptă ordine de la membrii regimului de la Damasc. Aceiaşi oficiali consideră că Siria ar putea cere un anumit favor în schimbul eliberării lui Shalit. Caporalul israelian a fost capturat la 25 iunie, de militanţi palestinieni, la frontiera dintre Israel şi Fîşia Gaza. Ulterior, în iulie, gherilele Hezbollah din sudul Libanului au răpit alţi doi militari israelieni, într-un raid la frontiera cu statul evreu, fapt care a declanşat ofensiva israeliană în Liban.
Armistiţiu fragil
Comandantul Forţei Naţiunilor Unite de Interpunere din sudul Libanului /FINUL/, generalul francez Alain Pellegrini, a apreciat drept "foarte fragilă" încetarea focului dintre Israel şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah şi a afirmat că preconizata forţă extinsă ONU de menţinere a păcii în regiune nu va dezarma Hezbollahul. "Israelienii nu pot cere din partea FINUL dezarmarea Hezbollahului. Nu este prevăzut în mandatul nostru", a declarat generalul francez. Se preconizează ca actuala FINUL, care are 2.000 de militari, să ajungă la 15.000 de membri, în conformitate cu rezoluţia ONU privind încetarea ostilităţilor pe 14 august. Forţa internaţională de pace se va alătura celor 15.000 de militari libanezi care au început să fie desfăşuraţi în sudul Libanului.
Într-un comunicat difuzat miercuri, FINUL a afirmat că încetarea focului a fost în general respectată în ultimele 24 de ore, dar că au avut loc două acţiuni de încălcare de către Israel a spaţiului aerian libanez. De la intrarea în vigoare a încetării ostilităţilor, pe 14 august, avioane israeliene zboară frecvent la joasă altitudine în spaţiul aerian libanez.