Siria ar putea ataca Israelul?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Escaladarea conflictului

Siria ar putea ataca Israelul?

Externe 01 Februarie 2013 / 00:00 437 accesări

Siria ar putea lansa un atac împotriva Israelului, în replică la raidul aerian israelian care a vizat un centru de cercetări militare, ameninţă ambasadorul sirian în Liban. Ministerul sirian al Afacerilor Externe a protestat, ieri, la ONU, după raidul israelian care, potrivit părţii siriene, încalcă acordul din 1974, care prevede încetarea ostilităţilor între Siria şi Israel, care rămân oficial în stare de război. La rândul său, Iranul a ameninţat Israelul că atacul din Siria va avea consecinţe grave. Iranul avertiza săptămâna trecută că va considera o eventuală intervenţie militară externă în Siria drept un atac împotriva sa. Regimul Bashar al-Assad a confirmat un raid al aviaţiei militare israeliene, precizând însă că nu a fost vizat un convoi auto, ci un centru de cercetări privind armele convenţionale din zona Jomrayah (Al-Hameh). Conform regimului de la Damasc, centrul de cercetări a fost vizat de şase rachete, două persoane au fost ucise şi daunele produse au fost considerabile. Presa relatase că raidul aerian a vizat un convoi auto care transporta armament. Conform surselor citate, atacul a avut loc în zona En Nakura, la frontiera cu Libanul şi a durat câteva ore. Doi oficiali locali au declarat pentru ziarul israelian ”Haaretz” că vehiculele atacate transportau rachete SA-17, de fabricaţie rusească, ce urmau să ajungă la mişcarea şiită libaneză Hezbollah.

Israelul a ameninţat de mai multe ori că va efectua raiduri aeriene în Siria, la primul indiciu că regimul de la Damasc nu mai poate securiza armele chimice. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat duminică, potrivit ziarului ”Haaretz”, că există riscul ca arsenalul chimic sirian să ajungă în mâinile mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliată cu Iranul, principalul susţinător al regimului al-Assad şi a avertizat de mai multe ori Occidentul să evite o intervenţie militară în Siria. În septembrie 2012, un oficial militar iranian avertiza că Teheranul va riposta în cazul în care SUA ar ataca Siria. Iranul acuză ţările occidentale că susţin insurgenţii sirieni, iar opoziţia siriană susţine că Teheranul trimite agenţi ai Gardienilor Revoluţiei Islamice pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad în acţiunile de reprimare. Siria se confruntă de aproape doi ani cu un conflict civil soldat cu aproximativ 60.000 de morţi.

PREOCUPAREA RUSIEI Rusia s-a declarat foarte preocupată de informaţia cu privire la raidul israelian pe teritoriul sirian şi a anunţat că ea condamnă acest atac, în cazul în care informaţia se dovedeşte exactă. ”Îndemnăm din nou la încetarea violenţelor în Siria, fără o intervenţie externă - un lucru inadmisibil - şi la începerea unui dialog intersirian bazat pe Acordurile de la Geneva de la 30 iunie 2012”, se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe. Rusia, unul dintre ultimii susţinători ai regimului sirian, căruia îi livrează arme, se opune oricărei ingerinţe în conflict. Singura mare putere care întreţine în continuare relaţii strânse cu Damascul, Rusia a blocat până acum, alături de China, toate proiectele de rezoluţie ale Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a regimului al-Assad.



12