Siria are circa 700 rachete sol-sol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Turcia ştie!

Siria are circa 700 rachete sol-sol

Externe 06 Decembrie 2012 / 00:00 378 accesări

Turcia estimează la circa 700 numărul rachetelor sol-sol cu diferite raze de acţiune de care dispune regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad şi cunoaşte amplasarea lor exactă, a declarat şeful diplomaţiei de la Ankara, Ahmet Davutoglu. El a făcut această declaraţie marţi, în avionul spre Bruxelles, unde NATO a dat undă verde, la solicitarea Turciei, desfăşurării de rachete sol-aer Patriot de-a lungul frontierei turco-siriene. Ankara a afirmat în repetate rânduri că desfăşurarea acestor rachete este o măsură strict defensivă. Comunitatea internaţională se teme de o operaţiune punitivă a regimului de la Damasc, dacă acesta îşi simte sfârşitul apropiindu-se, împotriva statelor care au cerut plecarea sa, în primul rând împotriva Turciei, a mai afirmat Ahmet Davutoglu. Siria deţine mai multe tipuri de rachete sol-sol, printre care Scud, de fabricaţie rusească.

OBUZ PE PLATOUL GOLAN Un obuz de mortieră lansat din Siria a căzut, ieri, în zona Platoului Golan, teritoriu aflat sub controlul Israelului, însă incidentul nu s-a soldat cu victime sau daune materiale, anunţă purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. Incidentele de acest fel s-au multiplicat în ultimele săptămâni. Israelul este, din punct de vedere oficial, în război cu Siria, dat fiind că între cele două ţări nu există un tratat de pace, ci doar un acord de încetare a focului. Israelul ocupă din 1967 aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi în Platoul Golan.

NAVE DE RĂZBOI RUSEŞTI LA TARTUS Două nave ruseşti de război au sosit în portul sirian Tartus, pentru a se alimenta în această singură bază navală rusă în Mediterana, a anunţat, ieri, o sursă din cadrul Statului Major al Marinei ruse. Navele de debarcare Novocerkask şi Saratov au sosit pentru o perioadă de 24 de ore în portul sirian Tartus. Aceste nave din cadrul Flotei Mării Negre se vor îndrepta ulterior spre strâmtorile Dardanele şi Bosfor, unde se află portul lor de bază, în care vor ajunge la jumătatea lui decembrie. Baza de la Tartus, situată la 220 de kilometri nord-vest de Damasc, a fost creată în virtutea unui acord încheiat în 1971, în perioada sovietică. Ea este echipată cu cazărmi, spaţii de depozitare, docuri plutitoare, o navă pentru reparaţii şi găzduieşte 50 de marinari ruşi. La sfârşitul lui noiembrie, Ministerul rus al Apărării a anunţat că un grup de nave din cadrul Flotei Mării Negre, din care făceau parte şi navele Novocerkask şi Saratov, se pregătea pentru o misiune de luptă împotriva pirateriei în largul coastelor Somaliei şi putea face escală în portul sirian. Această misiune a fost anulată. Misiunea de luptă împotriva pirateriei va fi asigurată de un grup de nave din cadrul Flotei ruseşti la Pacific.

SOLUŢIE DIPLOMATICĂ Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi seară, la Bruxelles, că NATO şi Rusia vor doar o soluţie politică, una militară nefiind admisibilă cu privire la conflictul armat din Siria”. NATO şi Rusia sunt împotriva implicării altor state în conflictul din Siria şi optează pentru o cale politică şi diplomatică pentru soluţionarea lui. ”Sperăm că nu va exista nicio tentativă externă de implicare în conflictul sirian, iar toţi cei care luptă în Siria ar trebui forţaţi să înceteze vărsarea de sânge şi să ia loc la masa negocierilor”, a precizat şeful diplomaţiei ruse. Lavrov a insistat asupra faptului că îngrijorarea Rusiei faţă de militarizarea conflictului sirian este doar de natură politică. Referindu-se la Turcia, Lavrov a spus că Rusia nu o va împiedica în realizarea dreptului ei la securitate, prevăzut de articolul 5 din Tratatul de la Washington, care permite, în caz de necesitate, măsurile militare, însă a atras atenţia că ”ameninţarea nu trebuie hiperbolizată”. Statul rus a propus să ajute în restabilirea liniilor de comunicaţie dintre Turcia şi Siria, pentru a evita accidentele grave. De asemenea, s-a discutat despre pericolul apariţiei armelor chimice în Siria, considerate inadmisibile, deoarece încalcă o serie de tratate internaţionale. Rusia controlează informaţiile şi verifică toate zvonurile care se referă la depozitul de armament chimic din Siria.



12