„Conflictul sirian reprezintă cea mai mare ameninţare actuală împotriva păcii mondiale, mai ales după presupusa folosire de arme chimice în timpul unui atac în apropiere de Damasc”, a avertizat, vineri, trimisul special al Ligii Arabe şi ONU, Lakhdar Brahimi, într-un interviu difuzat de postul de televiziune al ONU şi în care lansează un îndemn pentru părţile implicate în conflict să se aşeze la masa de negocieri. Opoziţia siriană a anunţat că regimul de la Damasc a folosit arme chimice în timpul unui atac soldat cu sute de morţi. Brahimi încearcă de câteva luni să reunească în cadrul unei conferinţe de pace, denumită Geneva 2, regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, şi opoziţia. „Problema este că fiecare parte implicată în acest război civil se aşteaptă să câştige pe plan militar, în timp ce ONU consideră că nu poate exista o soluţie militară, întrucât nimeni nu va câştiga. Nu poate exista decât o soluţie politică”, a apreciat Brahimi. „Reprezentanţi ruşi şi americani se vor întâlni săptămâna viitoare la Haga, unde vor discuta posibilitatea de a organiza o altă reuniune tripartită la Geneva, între SUA, Rusia şi ONU”, a precizat Lakhdar Brahimi. Cea de a treia reuniune tripartită (precedenta a avut loc la 25 iunie) va avea drept obiectiv să pregătească Geneva 2, conferinţă a cărei dată încă nu a fost fixată. Biroul lui Lakhdar Brahimi s-a mutat recent de la New York la Geneva, în vederea efectuării ultimelor pregătiri pentru conferinţa Geneva 2. Iniţial, conferinţa urma să se desfăşoare în septembrie.
ANCHETĂ OBIECTIVĂ Şefii diplomaţiilor rusă şi americană doresc efectuarea unei anchete obiective a ONU asupra presupusului atac cu armament chimic în Siria şi un acces securizat al experţilor ONU la faţa locului, a anunţat, vineri, Ministerul rus de Externe. Într-o conversaţie telefonică, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a spus secretarului de Stat american, John Kerry, că, imediat după dezvăluirea informaţiilor despre atac, Rusia a îndemnat Guvernul sirian să coopereze cu experţii ONU în chimie care se află în Siria. O ofensivă a avut loc, miercuri, la Ghouta şi Mouadamiyat Al Sham, cartiere de la periferia Damascului aflate pe mâna rebelilor, provocând un număr de victime încă nestabilit. Opoziţia a evocat 1.300 de morţi şi acuză regimul că a efectuat aceste atacuri cu gaze toxice. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie, care se sprijină pe o reţea de activişti şi medici, a numărat 170 de morţi, dar nu a confirmat o utilizare a unor arme chimice. Regimul a negat, în bloc, utilizarea acestui tip de armament. Rusia, unul dintre cei mai credincioşi susţinători ai lui Bashar al-Assad, căruia îi livrează armament, a afirmat miercuri că „suspectarea folosirii de către autorităţile siriene a unor arme chimice este o provocare planificată în avans”.
JURNALIST UCIS Un jurnalist al postului de televiziune oficial sirian al-Ikhbariya a fost ucis într-un atentat sinucigaş, joi, comis într-un restaurant din Alep, anunţă agenţia oficială Sana. Hassan Mouhanna, corespondent al postului de televiziune al-Ikhbariya, a fost ucis într-un atentat sinucigaş comis într-un restaurant din cartierul Mogambo, favorabil regimului. Acest cartier este situat în vestul oraşului Alep, dominat de regim şi devastat de un an de lupte între rebeli şi armata siriană. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat că şase civili, între care un jurnalist, au fost ucişi după ce un kamikaze a detonat în restaurant încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa. Conform ONG-ului, o adolescentă care sărbătorea în restaurant luarea examenului de Bacalaureat şi prietenul ei se numără printre victime. La 27 mai, o jurnalistă a postului de televiziune al-Ikhbariya a fost ucisă în apropiere de Al-Qusayr, bastion rebel preluat sub control de armată, câteva zile mai târziu. Înainte de acest deces, organizaţia Reporters sans Frontičres a înregistrat 23 de jurnalişti profesionişti şi cel puţin 58 de jurnalişti amatori ucişi în Siria de la declanşarea conflictului armat, în martie 2011.