Siria cere aderarea la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Confirmare

Siria cere aderarea la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice

Externe 13 Septembrie 2013 / 00:00 317 accesări

Naţiunile Unite au primit cererea Siriei de aderare la Convenţia Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat ieri că va plasa sub control internaţional arsenalul chimic sirian. Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internaţională, propusese plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional şi distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuală intervenţie militară occidentală. Premierul britanic, David Cameron, a insistat pentru fixarea unui calendar pentru distrugerea armelor chimice din Siria. SUA şi alte ţări occidentale atribuie regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august, la periferia Damascului, Washingtonul anunţând că incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morţi. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

PATRU ETAPE Planul privind plasarea sub control internaţional a armelor chimice din Siria, transmis de Rusia SUA, cuprinde patru etape, prima fiind aderarea Damascului la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), scrie ziarul rus „Kommersant”. În etapa a doua, Siria va dezvălui localizarea arsenalului chimic şi locul de fabricare a acestor arme. A treia etapă constă în autorizarea inspectorilor OIAC să pătrundă pe teritoriul Siriei pentru a le examina. Ultima etapă va consta în luarea unei decizii, în cooperare cu inspectorii, asupra modului în care armamentul să fie distrus. Nu s-a decis încă cine va fi însărcinat cu distrugerea armelor. Însă cotidianul scrie că nu este exclus ca SUA şi Rusia să facă acest lucru împreună.

GATA DE ATAC Navele de război americane din Mediterana sunt pregătite pentru un atac puternic împotriva regimului sirian dacă preşedintele Barack Obama dă ordin în acest sens, a declarat, miercuri, un oficial civil din cadrul US Navy. Deşi Washingtonul a amânat, pentru moment, orice acţiune militară împotriva Damascului, pentru căutarea unei soluţii diplomatice de ultimă oră, secretarul pentru Marină, Ray Mabus, a declarat că distrugătoarele americane echipate cu rachete de croazieră sunt poziţionate în continuare în estul Mediteranei. Această declaraţie confirmă că forţele navale vor fi avanpostul oricărui atac american împotriva Siriei, bazat în principal pe rachete de tip Tomahawk lansate de pe aceste nave. Patru distrugătoare americane înarmate cu rachete de croazieră sunt mobilizate în estul Mediteranei. Pe de altă parte, portavionul „Nimitz“ şi escorta sa - un crucişător şi trei distrugătoare înarmate cu rachete - rămân poziţionate în Marea Roşie.

ARME PENTRU REBELI SUA au început să livreze arme şi echipamente tehnice rebelilor sirieni, scrie ziarul „The Washington Post” în ediţia de miercuri. Citând surse americane şi siriene, cotidianul american scrie că CIA a început să livreze încărcături cu ajutor material letal, în ultimele 15 zile. Ziarul adaugă pe site că Departamentul de Stat a trimis vehicule şi alte materiale, inclusiv echipamente de comunicaţii sofisticate şi kituri medicale de luptă. CIA nu a făcut niciun comentariu.

AJUTOR DE URGENŢĂ Peste 600.000 de persoane au nevoie urgentă de ajutor umanitar la periferia rurală a Damascului, capitala Siriei, a anunţat, miercuri, Biroul ONU pentru Ajutor Umanitar (OCHA). O parte importantă dintre aceste persoane se află în zone în care accesul este dificil, inclusiv în zone care au făcut obiectul acuzaţiilor cu privire la comiterea unor atacuri chimice la 21 august şi care sunt în stare de asediu de mai multe luni, a adăugat OCHA. UNICEF a precizat, la rândul său, că nu a reuşit să acceadă în zone sau la victime ale eventualelor atacuri chimice, deşi a încercat în mai multe rânduri. Nevoile familiilor siriene afectate de conflict sunt cifrate la 1,4 miliarde de dolari americani, a anunţat un oficial de rang înalt sirian, precizând că doar 43% dintre aceste nevoi sunt satisfăcute.



12