Atacurile cu rachete lansate din Siria în oraşul Kilis din sudul Turciei au continuat şi miercuri, în a treia zi de ofensivă, acestea fiind soldate cu un mort şi 20 de răniţi, iar forţele turce au ripostat atacând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic din nordul Siriei, potrivit unor surse militare citate de Reuters. Nu au fost înregistrate victime în Kilis, miercuri, după ce au fost lansate mai multe rachete care au aterizat pe un câmp abandonat, a precizat primarul oraşului, Hasan Kara, pentru Reuters. ”Ne ducem la culcare cu sunetul rachetelor lansate şi ne trezim tot cu sunetul rachetelor”, a declarat Kara. Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a anunţat, marţi, că 21 de persoane fuseseră rănite în primele două zile de confruntări, iar surse medicale au declarat ulterior că unul dintre răniţi a decedat.
Zona siriană din oraşul turc Kilis se află sub controlul SI. În Kilis se află circa 110.000 de refugiaţi sirieni, fiind un oraş lovit frecvent de astfel de atacuri care se extind peste frontieră. Două persoane, inclusiv un minor, au murit în urma unui astfel de atac, după ce a fost lansată o rachetă din Siria, în martie.
Între timp, printre bombe și rachete, sirienii din zonele aflate sub controlul administraţiei Bashar al-Assad au început să se prezinte, miercuri, la urne, pentru a alege 250 de noi parlamentari, iar opoziţia siriană critică desfăşurarea alegerilor, transmite Associated Press. Circa 3.500 de persoane candidează pentru cele 250 de locuri în Parlamentul sirian, în timp ce peste 7.000 au renunţat la candidaturi. Alegerile parlamentare în Siria sunt organizate o dată la patru ani, iar conducerea siriană spune că scrutinul de miercuri este constituţional şi separat de negocierile de pace de la Geneva, în vederea stabilirii unui acord de pace între rebeli şi Guvernul sirian. Dar opoziţia acuză că desfăşurarea acestor alegeri contribuie la climatul nefavorabil al negocierilor, pe lângă luptele existente care ar putea duce la intensificarea conflictului armat, potrivit planurilor Rusiei şi SUA. Liderii occidentali şi membrii opoziţiei siriene au denunţat organizarea de alegeri parlamentare în Siria, percepută ca o încercare de subminare a negocierilor de la Geneva. În schimb, în capitala siriană, Damasc, alegătorii susţin în totalitate faptul că scrutinul parlamentar este organizat la data programată.
Alegerile parlamentare de miercuri, la care au voie să participe şi militarii sirieni pentru prima dată, se desfăşoară doar în regiunile aflate sub control guvernamental. Secţii de votare au fost instalate în 12 din cele 14 provincii siriene. Provincia nordică Raqqa este controlată de SI, unde se află sediul central al grupării, iar provincia Idlib din nord-vest se află sub controlul Frontului Al-Nusra, grupare afiliată reţelei teroriste al-Qaida şi aflată în rivalitate cu SI.
Citește și:
Zeci de militari germani, suspectaţi de... simpatii teroriste
Militant proeminent al Statului Islamic în Germania, inculpat
Rachete trase din Siria provoacă victime în Turcia
Bashar al-Assad se opune planului de federalizare a Siriei
Două rachete trase dinspre Siria au lovit un oraș de frontieră din Turcia
18 raiduri antiteroriste în Irak şi Siria, efectuate de Coaliţia internaţională coordonată de SUA