Siria, de la revoluţie la război total?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Emisarul internaţional pentru Siria vrea o schimbare reală

Siria, de la revoluţie la război total?

Externe 28 Decembrie 2012 / 00:00 319 accesări

Lakhdar Brahimi, emisarul internaţional pentru Siria, a cerut, ieri, o schimbare reală în Siria şi formarea unui guvern de tranziţie cu puteri depline, înaintea organizării de alegeri, pentru a pune capăt unui conflict armat soldat cu peste 45.000 de morţi în 21 de luni. Brahimi nu a precizat, totuşi, vreun termen pentru aceste alegeri, care ar putea fi fie prezidenţiale, dacă există un acord pentru păstrarea unui regim prezidenţial, fie doar parlamentare, dacă există un acord în vederea unei schimbări către un regim parlamentar. ”Perioada de tranziţie nu trebuie să conducă la prăbuşirea statului şi instituţiilor sale”, a insistat el. Alegeri parlamentare au avut loc în mai 2012, pentru un mandat de patru ani, iar mandatul preşedintelui Bashar al-Assad se încheie în 2014. ”La ora actuală, nu prezentăm un proiect complet, preferăm să avansăm un proiect asupra căruia părţile să îşi dea acordul, cu scopul de a facilita aplicarea lui. Dacă acest lucru nu se realizează, ultima soluţie este să se meargă la Consiliul de Securitate, care va adopta o soluţie cu caracter constrângător”, a mai declarat Brahimi.

Cele 21 de luni de revoltă populară reprimată sângeros, devenită o rebeliune armată, se islamizează din ce în ce mai mult în Siria, unde timpul promisiunilor Primăverilor Arabe se pare că a trecut. Dacă dinamica revoluţionară a rămas neschimbată, mişcarea pacifistă şi populară contra regimului preşedintelui Bashar al-Assad s-a transformat puţin câte puţin într-un război sângeros, ca reacţie la brutalitatea forţelor guvernamentale. Susţinuţi de majoritatea sunnită a populaţiei, insurgenţii au început o luptă armată, folosindu-se de câteva arme de contrabandă sau cumpărate de la ofiţerii corupţi. Astăzi, ei au controlul unei mari părţi a zonelor rurale şi câtorva oraşe mijlocii. În nord-vest, ei deţin un vast teritoriu, începând cu oraşul Alep până la frontiera cu Turcia. Rebeliunea se apropie de Damasc, unde armata efectuează operaţiuni ample de securizare împotriva teroriştilor, nume dat rebelilor de regimul al-Assad. Forţele guvernamentale, indiferente faţă de civilii martirizaţi, lovesc oraşele şi cartierele rebele. Comunitatea internaţională, paralizată de mult timp, a renunţat la ideea de a găsi o soluţie negociabilă privind violenţele, iar Damascul a ştiut mereu că poate conta pe susţinerea aliaţilor săi ruşi şi iranieni. Cu superioritatea sa materială copleşitoare şi cu puterea sa militară, cu un posibil arsenal chimic care provoacă îngrijorări altor state, armata este pregătită mereu să efectueze operaţiuni extinse. Rebelii au format unităţi mai bine organizate, cu ajutorul sutelor de voluntari străini. Dar cele şase luni au fost marcate de o islamizare crescândă a luptei armate şi de apariţia pe scenă a Frontului Al-Nosra, acuzat uneori că ar fi paravanul reţelei teroriste al-Qaida în Siria.

NEGOCIERI LA MOSCOVA Adjunctul ministrului sirian de Externe, Faisal Mokdad, a început, ieri, negocieri la Moscova, în timp ce Rusia intensifică unele contacte diplomatice, pe fundalul unor zvonuri cu privire la un acord ruso-american şi cu două zile înainte de vizita la Moscova a emisarului internaţional pentru Siria, Lakhdar Brahimi. Un purtător de cuvânt al ministerului a dezminţit existenţa evocată de presă a unui acord între ruşi şi americani asupra constituirii unui guvern de tranziţie, cu menţinerea lui Bashar al-Assad până la sfârşitul mandatului său, în 2014, fără posibilitatea de a candida din nou. ”Nu a existat şi nu există un asemenea plan, iar el nu face obiectul unor negocieri”, a declarat Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt. ”Dacă obiectivul este obţinerea capului preşedintelui, baia de sânge va continua, iar cei care urmăresc asemenea scopuri vor avea o responsabilitate colosală”, a subliniat el. Negocierile de ieri, de la Moscova, se înscriu în cadrul dialogului pe care îl dezvoltă Rusia nu doar cu Guvernul sirian, ci cu toate structurile opoziţiei, a adăugat purtătorul de cuvânt. ”Împreună cu partenerii noştri americani, cu emisarul Brahimi, cu alţi actori internaţionali, am purtat şi purtăm negocieri asupra mecanismelor care trebuie să fie create pentru a pune în practică principiile convenite la reuniunea de la Geneva, la 30 iunie. Colegii noştri americani şi alţii care au semnat acordul de la Geneva au virat la 180 de grade şi susţin opoziţia, fără să mai poarte vreun dialog cu Guvernul sirian”, a declarat Lukaşevici.



12