Siria, în centrul dezbaterilor mondiale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A 68-a Adunare Generală a ONU

Siria, în centrul dezbaterilor mondiale

Externe 24 Septembrie 2013 / 00:00 289 accesări

Peste 200 de lideri trec în revistă, începând de ieri, în cea mai intensă săptămână din an la sediul ONU, zonele fierbinţi de pe glob, între care Siria reprezintă o prioritate, şi evaluează progresele înregistrate în domeniul dezarmării sau în lupta împotriva sărăciei. Preşedintele american, Barack Obama, care a sosit la New York ieri la prânz, preşedintele francez, Francois Hollande, şi numeroşi alţi şefi de stat şi miniştri vor începe să se succeadă, începând de astăzi, la tribuna acestei a 68-a Adunări Generale, într-un cadru provizoriu, mai puţin impresionant decât hemiciclul obişnuit, aflat în reparaţii. În paralel, în cadrul Adunării, marile puteri vor continua, în culise, negocierile cu privire la criza majoră a momentului, războiul din Siria, care s-a soldat cu peste 110.000 de morţi începând din martie 2011 şi până în prezent. Washingtonul, Parisul şi Londra - pe de o parte - şi Moscova - de cealaltă - au poziţii opuse, de zece zile, în privinţa mijloacelor de punere în aplicare a unui plan de eliminare a armelor chimice pe care Damascul este acuzat de către occidentali că le-a folosit împotriva populaţiei. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a acuzat, duminică, SUA că exercită un şantaj asupra Rusiei, pentru ca aceasta să accepte o rezoluţie cu caracter constrângător împotriva aliatului său de la Damasc. În cazul în care poziţiile se apropie, Consiliul de Securitate al ONU ar putea să adopte o rezoluţie în cursul acestei săptămâni şi să iasă, astfel, din paralizia în care se află în privinţa crizei siriene.

SUA CAUTĂ PRETEXTE Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a denunţat ameninţările SUA cu o intervenţie militară, acuzând Washingtonul că vrea pretexte pentru război, încălcând reglementările internaţionale, conform unui interviu acordat televiziunii chineze CCTV. Preşedintele Obama a avertizat că SUA sunt pregătite să atace Siria, chiar şi fără mandat ONU, dacă regimul al-Assad nu respectă termenii acordului privind neutralizarea arsenalului chimic. Potrivit lui Bashar al-Assad, China şi Rusia se vor asigura că nu vor fi pretexte pentru intervenţii militare în Siria. SUA şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa planului de plasare sub control internaţional şi de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc urmând să prezinte lista cu arme neconvenţionale care ar urma să fie distruse, sub supravegherea ONU, până la jumătatea anului 2014.

AGRESIUNE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, atrage atenţia că orice intervenţie militară în Siria ar fi o agresiune care ar încălca reglementările internaţionale şi ar destabiliza întreaga regiune. Putin a făcut declaraţia cu ocazia summitului Organizaţiei Tratatului pentru Securitatea Colectivă (ODKB). Vladimir Putin a salutat faptul că statele membre ODKB (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan, în afară de Rusia) au susţinut decizia Moscovei de a se opune unei intervenţii militare împotriva regimului Bashar al-Assad.



12