Secretarul de Stat american, John Kerry, îndeamnă coaliţia opoziţiei siriene să participe la reuniunea programată pe 28 februarie la Roma, a Prietenilor Poporului Sirian. „Cer opoziţiei siriene să ni se alăture din raţiuni practice, pentru a ne informa”, a declarat John Kerry într-o conferinţă de presă organizată împreună cu ministrul britanic de Externe, William Hague. Coaliţia opoziţiei siriene a anunţat sâmbătă că nu va participa la reuniunea de la Roma, asimilând lipsa de reacţie a comunităţii internaţionale ca o participare la genocidul populaţiei civile din Siria. La rândul său, ministrul francez al Afacerilor Externe Laurent Fabius a salutat anunţarea creării unui viitor Guvern de către opoziţia siriană, invitând-o să îşi continue acţiunea pozitivă, în pofida deciziei de a-şi suspenda participarea în cadrul reuniunilor internaţionale. În plus, şeful diplomaţiei franceze a subliniat curajul de care a dat dovadă Ahmed Moaz al-Khatib, notând că liderul opoziţiei siriene era pregătit să se întâlnească cu membri ai regimului cu condiţia ca printre ei să nu fie Bashar al-Assad.
Comunitatea internaţională dă totuşi semne că nu îi este indiferent ce se întâmplă în Siria. Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, regretă că Siria nu a putut fi trimisă în faţa Curţii Penale Internaţionale în pofida informaţiilor repetate despre crime generalizate şi sistematice. Cu prilejul sesiunii anuale a Consiliului ONU pentru drepturile omului, care şi-a început lucrările ieri la Geneva, Navi Pillay a amintit că acest eşec are la bază puterile care formează Consiliul de Securitate al ONU, unde Rusia şi într-un mod mai discret China au refuzat o astfel de posibilitate.
Războiul civil din Siria a cauzat peste 70.000 de morţi, potrivit unor date ale Oficiului Înaltului comisar, care a informat despre grave încălcări ale drepturilor omului, masacrarea unor populaţii civile, folosirea unor comunităţi drept scut uman şi recrutarea forţată a copiilor pentru luptă. Amploarea crimelor comise de forţele guvernamentale siriene şi într-o măsură mai limitată de grupurile rebele armate a fost constatată în cadrul investigaţiilor efectuate de experţi ai Oficiului Înaltului comisar, o comisie de anchetă independentă creată de ONU, experţi în drepturile omului şi mai multe organizaţii civile.