Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a declarat că Platoul Golan va fi eliberat într-un final, fie şi prin intermediul armelor. “Nu există nicio îndoială că va veni ziua în care vom elibera Platoul Golan, pe cale paşnică sau prin război”, a declarat preşedintele sirian, într-un interviu acordat publicaţiei “Al-Sharq” din Qatar. “Cînd un cetăţean îşi pierde speranţa, se orientează către rezistenţă, într-un fel sau altul. De la războiul din Palestina din 1948 pînă la ocuparea Platoului Golan în Războiul de Şase Zil, poporul devine din ce în ce mai ostil faţă de Israel. Ar putea veni în viitor o generaţie care nu este dispusă să vorbească despre pace”, a explicat al-Assad. Replica Iraelului nu a întîrziat. Noul ministru israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, a exclus orice retragere din platoul Golan. “Pacea nu va fi atinsă decît în schimbul păcii”, a subliniat acesta, contrazicînd astfel principiul “păcii în schimbul teritoriului”, care a stat la baza negocierilor de pace dintre Israel şi vecinii săi arabi, începînd de la conferinţa internaţională de la Madrid din 1991. Poziţia sa a fost însă inutită de liderul sirian, care declara luni că “ţările arabe nu au niciun partener adevărat în procesul de pace cu Israelul”.
Israelul şi Siria au început în 2008 negocieri indirecte prin intermediul Turciei, care au fost întrerupte la sfîrşitul lunii decembrie după lansarea de către Israel a unei vaste ofensive militare în Fîşia Gaza. Fostul prim-ministru Ehud Olmert afirmase recent că Israelul şi Siria erau foarte aproape de un acord înainte de suspendarea discuţiilor. Platoul strategic Golan a fost cucerit de Israel în 1967 şi anexat în 1981, fapt nerecunoscut de comunitatea internaţională. Oficialii de la Damasc vor să recupereze întregul platou, însă este tot mai greu avînd în vedere că circa 20.000 de israelieni s-au instalat în regiune.
Situaţia din Orientul Mijlociu se radicalizează periculos cu fiecare zi. Generalul american David Petraeus, comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, a declarat în faţa Comisiei pentru Forţele armate a Senatului că Israelul ar putea decide să desfăşoare o acţiune militară preventivă pentru a stopa programul nuclear iranian. Generalul Petraeus a mai afirmat că furnizînd materiale, sprijin financiar şi politic mişcării Hamas din Fîşia Gaza şi Hezbollah din Liban, Iranul încalcă politicle SUA din regiune. Acesta a subliniat şi că regimul de la Teheran a subminat eforturile de stabilizare a Afganistanului prin furnizarea de sprijin oportunist miliţiilor Taliban. În schimb, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat că ar fi surprins în cazul în care Israelul ar ataca Iranul anul acesta pentru a-l împiedica să dezvolte o armă nucleară. Anul trecut, Israelul a ridicat temeri legate de un posibil război, efectuînd un vast exerciţiu militar pe care unii experţi l-au considerat o pregătire în vederea unui atac împotriva Iranului.
Pentru a mai domoli acţiunile Israelului, preşedintele Barack Obama şi prim-ministrul rus Vladimir Putin l-au invitat miercuri pe şeful Guvernului israelian, Benjamin Netanyahu, să aibă o întrevedere cu ei în curînd. Cei doi lideri l-au felicitat, într-o conversaţie telefonică comună, pe Benjamin Netanyahu pentru preluarea atribuţiilor şi şi-au anunţat intenţia de a-l întîlni în curînd. În cursul acestor discuţii purtate timp de o oră, preşedintele Obama a reafirmat angajamentul puternic al SUA faţă de securitatea Israelului. Guvernul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu şi-a început mandatul miercuri, atrăgîndu-şi imediat criticile Autorităţii Palestiniene din cauza refuzului său de a accepta un stat palestinian. La scurt timp, un palestinian înarmat cu un topor a ucis un adolescent israelian şi a rănit grav un alt copil de şapte ani într-un atac terorist comis în colonia Bat Ayin din Cisiordania. Potrivit poliţiei, autorul atacului a reuşit să fugă. Armata israeliană a lansat o operaţiune de căutare, intensificînd măsurile de securitate în zonă.