“Siria se confruntă cu o conspiraţie”, a afirmat, ieri, preşedintele Bashar al-Assad, într-o alocuţiune televizată susţinută în faţa Parlamentului, aceasta fiind prima sa intervenţie publică de la începutul manifestaţiilor, la 15 martie. El nu a promis însă punerea în aplicare a unor reforme majore, pentru a calma mişcarea de protest fără precedent de la începutul preşedinţiei sale, în 2000. Assad, care a avertizat că “Siria traversează un moment excepţional, care apare ca un test pentru unitatea poporului”, a apreciat că inamicii ţării au profitat de situaţie pentru a genera haos. “Această conspiraţie este diferită ca formă şi ca moment ales de ceea ce se întâmplă în alte părţi ale lumii arabe. Siria nu este izolată de regiune dar noi nu suntem o copie a altor ţări. Suntem total favorabili reformelor. Este de datoria statului. Dar nu suntem favorabili disensiunilor”, a afirmat Bashar al-Assad, înainte de a preciza că lupta împotriva corupţiei şi şomajului va fi o prioritate a viitorului Guvern. “Ştiu că sirienii aşteptau acest discurs de săptămâna trecută, dar am vrut să aştept să am o imagine completă a situaţiei, pentru a evita declaraţii emoţionante care ar fi putut calma oamenii dar nu ar fi avut un efect concret în momentul în care inamicii noştri vizează Siria”, a continuat el. Declaraţiile sale au fost primite cu aplauze de deputaţi, care au scandat: “Cu sângele nostru, cu sufletul nostru, ne vom sacrifica pentru tine, Bashar”.
Preşedintele sirian şi-a încheiat discursul rostit în faţa Parlamentului fără a anunţa însă abrogarea stării de urgenţă, aflată în vigoare din 1963, în Siria. Printre priorităţile viitorului guvern se află lupta împotriva corupţiei şi a şomajului, a indicat şeful statului sirian. În legătură cu protestele declanşate la 15 martie, în sudul ţării, în cadrul cărora manifestanţii cer, între altele, reforme politice şi economice substanţiale şi abrogarea stării de urgenţă, Bashar al-Assad a afirmat că “o mână de oameni a încercat să provoace haos în oraşul Deraa, însă respectiva tentativă a fost sortită eşecului, graţie majorităţii”, insistând că le-a ordonat forţelor de securitate să nu recurgă la violenţă, deşi protestele s-au soldat cu moartea a 61 de persoane. Intervenţia publică a preşedintelui sirian survine după demisia de marţi a Guvernului condus din 2003 de premierul Mohammad Naji Otri.
Protestatarii au zgâlţâit maşina preşedintelui sirian Bashar al-Assad, după ce acesta a ieşit din Parlament, unde susţinuse discursul. Televiziunea siriană a prezentat câteva imagini de la o demonstraţie de susţinere a preşedintelui, în faţa Parlamentului. Însă, la un momet dat, camerele au surprins mai multe persoane fugind spre maşina în care al-Assad tocmai se urcase. Printre persoane era şi o femeie, care a încercat să ajungă la preşedinte. S-a iscat o busculadă, iar televiziunea a oprit transmisiunea directă, prezentând apoi imagini panoramice cu Damascul.