Siria şi Coreea de Nord îşi reiau ambiţiile nucleare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Siria şi Coreea de Nord îşi reiau ambiţiile nucleare

Externe 03 Octombrie 2008 / 00:00 516 accesări

Surse israeliene citate de publicaţia “Asharq Alawsat” susţin că autorităţile de la Damasc au reluat eforturile de dezvoltare a unui program nuclear. După atacul care ar fi vizat reactorul nuclear sirian de la Al-Kibar în septembrie 2007, regimul de la Damasc a schimbat strategia, extinzînd instalaţiile nucleare în mai multe regiuni, după modelul iranian. Potrivit publicaţiei de limbă arabă cu sediul la Londra, noile instalaţii nucleare siriene sînt construite cu sprijinul Coreei de Nord. În plus, mai mulţi experţi iranieni au sosit în Siria pentru a lua parte la proiectul nuclear. Sursele militare avertizează că Israelul nu va permite continuarea acestor activităţi, explicînd că, în ultimul an, trei evenimente separate au demonstrat că Siria nu se poate dota cu arme nucleare. Cele trei evenimente sînt distrugerea unui reactor nuclear în septembrie 2007, asasinarea generalului Muhammad Suleiman în august 2008 şi atentatul comis recent la Damasc, soldat cu 17 morţi.

Veşti îngrijorătoare parvin şi din Coreea de Nord. Regimul de la Phenian s-ar pregăti să efectueze unu nou test cu rachetă cu rază lungă de acţiune, potrivit ediţiei de joi a unui cotidian sud-coreean care menţiona totodată reluarea activităţii într-o zonă de lansare. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor secrete, citate de “Dong-A Ilbo”, au fost deja efectuate lucrări de refacere în zona Musudan-ri din nord-estul ţării. Lucrările vizează relocarea unui lansator de rachetă şi consolidarea fundaţiilor care susţin rachetele. Această activitate ar prefigura testarea unei noi rachete balistice, o versiune îmbunătăţită a Taeopodong-2 cu o rază de acţiune de 6.700 de kilometri, teoretic capabilă să atingă coasta de vest a SUA. Potrivit altor surse citate de cotidianul sud-coreean, Coreea de Nord încearcă să pună la punct o nouă rachetă cu propulsie solidă, o versiune modificată a Taepodong-2 care ar putea acţiona pe o rază de 10.000 de kilometri. Ministerul sud-coreean al Apărării nu a făcut niciun fel de comentarii pe această temă.

Coreea de Nord a provocat o criză internaţională în 1998 lansînd din zona Musudan-ri o rachetă Taepodong-1, cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri. Despre veridicitatea noilor informaţii stă dovadă şi ameninţarea de joi a autorităţilor din Coreea de Nord de a expulza întregului personal sud-coreean prezent în complexul industrial din oraşul frontalier nord-coreean Kaesong şi simbol al parteneriatului între cele două Corei. Coreea de Nord a ameninţat că va adopta această măsură, acuzînd asociaţiile civile sud-coreene că recurg la acte de propagandă. De miercuri, principalul negociator american în dosarul nord-coreean, Christopher Hill, se află la Phenian, pentru a relansa procesul de negocieri, aflat în prezent în impas. Acesta ar fi propus Coreei de Nord să prezinte Chinei un plan de verificare a instalaţiilor sale nucleare. China este unul din aliaţii Coreei de Nord şi ţară care găzduieşte negocierile în acest dosar. Iniţial, regimul de la Phenian trebuia să prezinte un astfel de plan tuturor statelor implicate în procesul de negocieri, Japoniei, Coreei de Sud, Rusiei, Chinei şi SUA.

Taguri articol


12