Autorităţile de la Damasc şi Beirut au stabilit relaţii diplomatice, miercuri, pentru prima dată de la proclamarea independenţei celor două state de sub ocupaţie franceză, în urmă cu peste 60 de ani. Miniştrii Afacerilor Externe sirian Walid Mouallem şi libanez Fawzi Salloukh au semnat o declaraţie comună prin care este oficializată stabilirea de relaţii diplomatice bilaterale. Acest eveniment survine la o zi după ce preşedintele sirian Bashar Al-Assad a promulgat un decret privind stabilirea de relaţii diplomatice cu Libanul şi deschiderea de către ţara sa a unei ambasade la Beirut.
Relaţiile între cele două ţări arabe vecine au devenit tensionate, după ce o comisie de anchetă internaţională a implicat Siria în asasinarea, în luna februarie 2005, a fostului premier libanez Rafic Hariri, lider incontestabil al fostei opoziţii anti-siriene. În primăvara aceluiaşi an, Siria s-a retras din Liban, după aproape 30 de ani, de prezenţă militară şi politică în Ţara Cedrului. Siria a fost constrînsă să facă acest lucru în urma protestelor comunităţii internaţionale, deşi Guvernul de la Damasc a respins orice implicare în asasinarea premierului libanez.
La Beirut, marţi, premierul libanez Fuad Siniora, provenit din majoritatea anti-siriană, a declarat că “progresul realizat în cadrul relaţiilor bilaterale între Liban şi Siria reprezintă un pas înainte care permite consolidarea independenţei Libanului, a suveranităţi sale”. Din anul 1991, Siria şi Libanul au parafat Tratatul de Prietenie, care prevede o coordonare strînsă la nivel politic, economic şi în materie de securitate. Acest document a fost criticat de către majoritatea parlamentară anti-siriană care consideră că privilegiază interesele Siriei în Liban.