Săptămânalul britanic ”Sunday Times” relatează că preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a dat ordin privind desfăşurarea de rachete Tishreen, de tip sol-sol, care să fie utilizate împotriva Israelului, în cazul unui nou atac aerian dinspre statul evreu. Israelul a lansat un atac cu rachete asupra teritoriului sirian, la începutul lunii. Siria a declarat că-şi rezervă dreptul la replică, iar preşedintele sirian a ameninţat statul evreu cu un ”război la scară largă”. Rachetele Tishreen, fabricate în Siria, sunt capabile să transporte un focos cu o greutate de până la 500 kg, pe o rază de peste 200 km, fiind similare celor iraniene Fateh-110, de care armata siriană dispune de asemenea. Din septembrie 2012, la graniţa dintre Siria şi Israel au fost înregistrate peste 20 de tiruri asupra teritoriului israelian. De fiecare dată, armata israeliană a invocat ”împuşcături accidentale”, însă dacă rachetele siriene vor viza zone populate, armata israeliană va reacţiona cu severitate, a avertizat conducerea statului evreu.
Situaţia este complicată şi mai mult de livrarea de sisteme de rachete S-300 Siriei de către Rusia. În ciuda eforturilor premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care s-a deplasat săptămâna trecută la Soci, pentru a-l determina pe preşedintele Vladimir Putin să suspende aceste livrări, se pare că rachete au ajuns deja în Siria, după cum a relatat presa arabă. Oficialii Air Force Israel recunosc că sistemul rusesc ar putea complica operaţiunile sale în spaţiul aerian sirian, dar experţii spun că aviaţia este capabilă să facă faţă sistemului rusesc de apărare aeriană. Pe fondul tensionat al situaţiei din regiune, Rusia a trimis nave de război în Marea Mediterană, lansând un semnal clar SUA şi Israelului cu privire la inadmisibilitatea oricărui atac militar împotriva Siriei.
FĂRĂ DEMISIE Preşedintele Bashar al-Assad a negat că forţele sale ar fi utilizat arme chimice împotriva rebeliunii şi a exclus demisia, într-un interviu acordat pentru presa argentiniană şi publicat sâmbătă. Preşedintele sirian a apreciat că informaţiile transmise de surse occidentale privind posibile atacuri cu arme chimice ale forţelor guvernamentale servesc pregătirii opiniei publice pentru o intervenţie militară împotriva Siriei. Miercuri, un înalt responsabil american a asigurat că armele chimice ar fi fost utilizate în cantităţi reduse, de două ori, în conflictul sirian, la câteva zile după ce secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat că SUA consideră că deţin o dovadă solidă a utilizării armelor chimice de către regimul sirian. Joi, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a solicitat Damascului să permită experţilor ONU să îşi desfăşoare ancheta în Siria pentru a verifica acuzaţiile privind utilizarea acestor arme în războiul puterii împotriva rebelilor. Damascul a respins mereu acuzaţiile, declarându-se pregătit să primească comisia de anchetă a ONU. Este totuşi prima dată când preşedintele Assad vorbeşte despre această problemă. De asemenea, preşedintele sirian a declarat că nu se gândeşte la demisie. ”Nu ştiu dacă Kerry sau un altul a primit din partea poporului sirian puterea de a vorbi în numele său despre cine trebuie să plece şi cine trebuie să rămână. Poporul sirian va determina aceasta la alegerile prezidenţiale din 2014”, a declarat al-Assad.
DUBII Preşedintele sirian a declarat că apreciază acordul dintre Rusia şi SUA cu privire la Siria, însă se îndoieşte de posibilele sale rezultate. Ruşii şi americanii au fost de acord, la începutul lunii, să îndemne regimul sirian şi rebelii să ajungă la o soluţie politică a conflictului şi să încurajeze organizarea cât mai rapidă a unei conferinţe internaţionale cu privire la Siria.