Până la două milioane de sirieni ar putea ajunge în Turcia dacă luptele se intensifică în nord-vestul Siriei, în timp ce finanţările pentru ajutor au scăzut la un nivel periculos, relatează Reuters. Armata siriană susţinută de Rusia a lansat un asalt asupra ultimei fortăreţe majore a rebelilor cu atacuri aeriene şi confruntări pe teren care au forţat deja zeci de mii de sirieni să-şi părăsească locuinţele. "Temerea noastră este dacă această situaţie va continua şi dacă numărul de refugiaţi va continua să crească şi conflictul se va intensifica, am putea vedea chiar sute de mii, un milion, două milioane de sirieni îndreptându-se spre graniţele cu Turcia'', a declarat coordonatorul umanitar regional al ONU pentru criza din Siria, Panos Moumtzis.
Atacurile de la sfârşitul lunii aprilie, axate mai ales asupra unor zone din sudul provinciei Idlib şi zone adiacente provinciilor Hama şi Latakia, marchează cel mai intens conflict între preşedintele Bashar al-Assad şi insurgenţi din vara anului trecut. Moumtzis a declarat la Geneva că situaţia se deteriorează şi un acord între Rusia şi Siria pentru dezescaladare nu mai este în vigoare. "Vedem o ofensivă care vizează cu adevărat - sau care are impact asupra - spitale şi şcoli din zone cu civili, unde există populaţie şi aşezări urbane, ceea ce într-adevăr nu ar trebui să se întâmple în conformitate cu dreptul umanitar internaţional", a subliniat oficialul ONU.
Organizaţiile umanitare au fost încurajate să împartă locaţiile cu părţile aflate în conflict pentru a evita să fie lovite. Dar după atacuri aeriene repetate asupra spitalelor, mulţi angajaţi din domeniul umanitar nu au încredere în astfel de cereri, a explicat Moumtzis. "Este o catastrofă, ceea ce s-a întâmplat (...) de dragul umanităţii, trebuie să existe o intervenţie ", a insistat el. "Acum câteva luni, am cerut să ne asigurăm că acest scenariu de coşmar nu va avea loc. De fapt, se desfăşoară în faţa noastră, în timp ce vorbim'', a adăugat coordonatorul ONU.
ONU a cerut suma de 3,3 miliarde de dolari pentru a acoperi cheltuielile acţiunilor umanitare în Siria în acest an şi, în pofida unor promisiuni generoase, a primit până în prezent numai 500 de milioane de dolari, lăsând ajutorul umanitar la limita supravieţuirii, a menţionat de asemenea Panos Moumtzis.