Cvartetul pentru Orientul Mijlociu a anunţat, duminică, într-un comunicat, că a acceptat propunerea Uniunii Europene de a crea un mecanism temporar de fonduri care să permită acordarea de ajutoare directe populaţiei palestiniene. Cvartetul, care reuneote reprezentanţii SUA, UE, ONU şi Rusiei, precizează în comunicat ca va revizui funcţionarea acestui mecanism peste trei luni. "Atent la necesităţile poporului palestinian, Cvartetul a adoptat o propunere a Uniunii Europene de creare a unui mecanism temporar internaţional, limitat în aplicarea şi durata sa, care va funcţiona în deplină transparenţă şi responsabilitate", se arată în text. "Mecanismul va facilita acordarea de asistenţă directă poporului palestinian, pe baza nevoilor acestuia, el incluzînd echipament esenţial, logistică şi ajutor pentru serviciile sanitare, sprijinirea furnizarii neîntrerupte de carburant şi de servicii, ca şi subvenţii pentru nevoile de bază ale palestinienilor săraci", continuă documentul. Cvartetul arată, de asemenea, că speră ca alţi donatori, organizaţii internaţionale, alături de Israel, vor furniza ajutoare prin intermediul acestui mecanism.
Ajutoarele internaţionale acordate teritoriilor palestiniene au fost suspendate aproape în întregime după ce guvernul Hamas a preluat puterea. În comunicatul său, Cvartetul cere din nou Autorităţii Palestiniene să renunţe la violenţă, să recunoască dreptul la existenţă al statului evreu şi să-şi asume obligaţiile internaţionale, inclusiv pe cele prevăzute în acordul de pace al Foii de Parcurs pentru Orientul Mijlociu.
Bombardamentele israeliene din Fîşia Gaza, de săptămîna trecută, au determinat mişcarea Hamas să suspende un armistiţiu de 16 luni. În consecinţă, asistăm la o schimbare de strategie a Israelului, care a atacat lideri politici palestinieni în replică la violenţele militanţilor loiali lor, în timpul confruntărilor care au durat mai mult de cinci ani. În 2004, atacurile aeriene ale Israelului au provocat moartea fondatorului grupării Hamas, şeicul Ahmed Yassin, cît şi a unui fost lider palestinian, Abdel Aziz al-Rantissi. Mişcarea Hamas desfăşură atunci o campanie de atentate sinucigaşe, însă a susţinut că Yassin şi Rantissi îndeplineau doar funcţii politice, în timp ce Israelul considera că aceştia au fost direct implicaţi în atacuri.