Sistemele de canalizare şi apă, extinse în Palazu Mare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa creşte cu fonduri europene

Sistemele de canalizare şi apă, extinse în Palazu Mare

Eveniment 08 Iunie 2012 / 00:00 2906 accesări

După o lungă aşteptare, locuitorii cartierului constănţean Palazu Mare vor beneficia de servicii de apă şi canalizare. La începutul acestui an, mai exact pe 15 februarie, conducerea companiei SC RAJA SA Constanţa a semnat mai multe contracte de lucrări, printre care şi contractul „Extindere Reţele apă - zona Palazu Mare şi 3 staţii de pompare noi ape uzate”. „La Palazu Mare se întâmplă lucruri pe care oamenii le aşteaptă de atâţia ani: extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi extinderea sistemului de canalizare. Lucrările au fost demarate în urmă cu 45 de zile”, a declarat directorul general al RAJA, Felix Stroe, aflat, ieri, într-o vizită de lucru în Palazu Mare, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi viceprimarul Decebal Făgădău, CJC fiind acţionarul companiei de apă. În cadrul contractului vor fi realizaţi 23 de kilometri de canalizare, care vor deservi 1.466 de gospodării individuale. În ceea ce priveşte lucrările la reţeaua de apă, vor fi reabilitaţi doi kilometri de conducte şi vor fi realizaţi 9,8 kilometri de reţea nouă. „Lucrările de reabilitare presupun, printre altele, şi înlocuirea unor conducte vechi de 60 de ani. După ce contractul se va încheia, toţi locuitorii cartierului Palazu Mare vor putea beneficia de servicii de canalizare şi alimentare cu apă”, a spus directorul general al RAJA.

LUCRĂRI ÎNTÂRZIATE DE FOSTA GUVERNARE Pe lângă reţelele de apă şi canalizare, compania constănţeană va mai construi şi trei staţii de pompare a apelor uzate. Valoarea totală a proiectului este de 16,5 milioane de lei (aproape 3,75 milioane euro), 33% reprezentând cofinanţarea RAJA şi CJC, iar restul fiind fonduri europene. Contractul „Extindere Reţele apă - zona Palazu Mare şi 3 staţii de pompare noi ape uzate” face parte din proiectul privind reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi canalizare din judeţele Constanţa şi Ialomiţa, implementat de RAJA.

PROIECTUL DE MEDIU, ÎN VALOARE TOTALĂ DE 271 MILIOANE DE EURO, ESTE CEL MAI MARE PROIECT PE FONDURI EUROPENE POST-ADERARE ACCESAT ÎN ROMÂNIA (ÎN CADRUL PROGRAMULUI OPERAŢIONAL SECTORIAL DE MEDIU)

Din cele 271 de milioane de euro, 75 de milioane reprezintă cofinanţarea RAJA. Potrivit directorului general al companiei constănţene, lucrările în cartierul constănţean vor fi finalizate, cel mai târziu, în august 2013. Pentru a veni în ajutorul locuitorilor şi pentru ca branşările la reţea să nu fie întârziate din cauza lipsei veniturilor, CJC a propus ca branşarea să fie făcută de companie, beneficiarii lucrărilor urmând să suporte doar costul materialelor. „În cadrul Adunării Generale a Acţionarilor RAJA s-a convenit ca branşamentele să fie realizate tot de companie, iar locuitorii să plătească, în 12 rate lunare, numai costul materialelor, fără manoperă, fără dobândă şi fără alte cheltuieli. În medie, un branşament mix apă/canalizare va ajunge în jurul sumei de 180 de euro, ceea ce înseamnă 15 euro lunar”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Preşedintele CJC a adăugat că, dacă guvernarea portocalie nu ar fi blocat proiectele, locuitorii din Palazu Mare ar fi avut, deja, apă şi canalizare. „Aceste lucrări trebuiau demarate acum cinci ani, dar au fost blocate de guvernarea portocalie. A fost nevoie ca RAJA să găsească o nouă sursă de finanţare pentru a putea aduce locuitorilor din Palazu Mare apă şi canalizare şi a le oferi o viaţă civilizată”, a spus preşedintele CJC. Până în prezent au fost finalizaţi opt din cei 23 de kilometri de canalizare. La rândul său, primarul Radu Mazăre a afirmat că, după ce se vor instala conductele magistrale, se vor putea asfalta străzile, iar după ce vor fi efectuate branşamentele locuinţelor, deci la finalizarea tuturor lucrărilor, se vor putea amenaja şi trotuarele.

Cu ocazia vizitei în cartierul Palazu Mare, primarul Radu Mazăre a stat de vorbă cu locuitorii. Aceştia i-au spus că se confruntă cu lipsa locurilor de joacă pentru copii şi i-au arătat un amplasament unde s-ar putea înfiinţa un astfel de loc de joacă. „Am văzut terenul. Verificăm dacă este liber de sarcini şi, dacă da, atunci facem un loc de joacă”, a declarat Radu Mazăre. El a discutat şi cu reprezentanţii romilor din Palazu Mare, care în una din ultimele şedinţe al Consiliului Local i-au solicitat sprijinul pentru ridicarea unor blocuri sociale. Ieri, primarul a rediscutat problemele cu reprezentanţii romilor. „Mi-au spus că vor face o inventariere a oamenilor cu probleme sociale, a celor fără casă şi, ulterior, vom face şi la Palazu Mare unul sau două blocuri sociale, sau câte va fi nevoie. De asemenea, oamenii mi-au ridicat problemele unor terenuri pentru care ar avea nişte acte făcute de mână. Noi vom verifica terenurile şi, dacă nu există revendicări sau alte probleme de natură juridică, le vom da terenurile”, a mai spus Mazăre.



12