Sistemul antirachetă din România va contracara ţări ca Iranul, nu Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
E limpede

Sistemul antirachetă din România va contracara ţări ca Iranul, nu Rusia

Externe 11 Mai 2016 / 16:06 457 accesări

După declarațiile tot mai belicoase din ultima vreme ale oficialilor ruși despre scutul american de la Deveselu, emisarul Departamentului american al Apărării în Europa, Robert Bell, a ținut să facă o nouă precizare, anunțând că activarea sistemului antibalistic din România va permite apărarea Europei de ameninţările unor ţări ca Iranul. Robert Bell a reiterat poziția SUA că elementele antirachetă de la Deveselu nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. ”Acum, NATO va avea capacităţile militare de a apăra Europa”, a declarat Robert Bell referindu-se la integrarea elementelor antibalistice de la Deveselu (judeţul Olt) în sistemul antirachetă al NATO. ”Iranul continuă să-și suplimenteze capacităţile balistice, iar noi trebuie să fim pregătiţi. Sistemul antirachetă din România nu este îndreptat împotriva Rusiei”, a subliniat Bell.

Marți, șeful comandamentului forțelor strategice din Rusia anunțase că Moscova va dezvolta noi rachete intercontinentale, capabile să contracareze sistemele antirachetă americane instalate de NATO în România şi Polonia. ”S-a decis acest lucru în contextul în care SUA nu se opresc după ce au obţinut şi continuă îmbunătăţirea sistemului de apărare antibalistică, inclusiv prin instalarea unor elemente în Europa. De aceea, acordăm o atenţie specială optimizării capacităţilor care să permită depăşirea sistemului antirachetă”, a explicat Serghei Karakaiev. ”Rusia va introduce noi tipuri de rachete intercontinentale, care vor avea traiectorii greu de anticipat; de asemenea, vom avea noi mijloace de a depăşi sistemul antirachetă NATO. Forţele balistice ruse sunt capabile să lanseze atacuri simultane din mai multe direcţii”, a insistat oficialul militar rus. El a avertizat că, până în anul 2021, Rusia va avea un număr egal de platforme pentru rachete intercontinentale fixe şi mobile.

Recent, Moscova a reiterat că este extrem de preocupată de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia, afirmând că ele sunt interzise prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF) și avertizând că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra. SUA şi NATO au explicat de mai multe ori că elementele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara ameninţări provenind din ţări care nu se conformează reglementărilor internaţionale, precum Iranul şi Coreea de Nord.



12