Sistemul de gestionare a fondurilor UE, sub semnul întrebării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrul Leonard Orban atrage atenţia:

Sistemul de gestionare a fondurilor UE, sub semnul întrebării

Administrație 09 Iulie 2012 / 00:00 563 accesări

PROIECTELE POSDRU, PROBLEME FĂRĂ EXCEPŢIE Încă întâmpinăm multe probleme în accesarea fondurilor europene, în ciuda creşterii galopante a ritmului de absorbţie din ultimele nouă luni de când s-a format Ministerul Afacerilor Europene, condus de Leonard Orban. Singura veste bună este că gradul de absorbţie a ajuns la 10%, după ce, în septembrie 2011, era la 3,7%. Din păcate, greşelile guvernării precedente atât în corecturile referitoare la modul de întocmire a proiectelor cât şi la distribuirea banilor europeni încă ne urmăresc, iar consecinţele sunt vizibile abia acum. Comisia Europeană (CE) a descoperit că toate proiectele din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) au nereguli. Vestea care pune încă „o pată” pe obrazul României a anunţat-o însuşi ministrul Leonard Orban, prezent la conferinţa regională a ministerului desfăşurată la Mamaia. \"Aceste chestiuni de sistem, care arată că sistemul nu a funcţionat, au fost identificate nu de către autorităţile române, ci de CE. E normal ca în momentul de faţă întreg sistemul să fie pus sub semnul întrebării. Comisia a verificat un număr important de proiecte, toate, fără excepţie, aveau probleme, mai mari sau mai mici\", a declarat Orban. El a prezentat şi câteva probleme legate de procedurile POSDRU despre care se spune că deveniseră din ce în ce mai permisive. \"Este ceva inimaginabil. Iniţial, procedurile prevedeau nişte reguli, treptat, nu ştiu cum s-a întâmplat, procedurile au devenit din ce în ce mai flexibile, au permis din ce în ce mai multe lucruri şi s-a ajuns la situaţia în care au fost acceptate la finanţare o serie întreagă de proiecte\", a explicat ministrul.

APROBATE DAR NECORESPUNZĂTOARE Situaţia este cu adevărat alarmantă. Ministrul semnalează că sunt proiecte care nu ar fi trebuit să primească finanţare şi se întreabă cum ar trebui să se procedeze cu ele. \"Vă dau un singur exemplu: au fost proiecte în baza cărora unii din zona educaţională, mai precis inspectorii şcolari, au fost incluşi în asemenea proiecte deşi, conform prevederilor legale, ar fi trebuit să fie organizate proceduri de achiziţii publice. Nu s-a făcut aşa, deci toate aceste proiecte sunt sub semnul întrebării\", a mai spus Orban. Pe de altă parte, ministrul a spus că s-au făcut şi lucruri bune, dând ca exemplu proiecte destinate copiilor romi. \"Acum suntem în momentul în care dacă nu o să facem schimbări rapide punem sub semnul întrebării şi ce va fi din 2014 încolo. Sper să putem redresa într-un timp scurt ceea ce nu s-a făcut într-o perioadă atât de lungă\", a mai declarat ministrul.

SOLICITARE În contextul verificărilor CE şi a faptului că 2013 este ultimul an în care autorităţile române mai pot beneficia de fondurile UE până când se stabileşte următorul buget pentru exerciţiul financiar 2014-2020, Orban a anunţat că a trimis scrisori miniştrilor pentru a face o evaluare a proiectelor pe fonduri europene care pot fi terminate până în 2015. El vrea să aibă o situaţie şi proiectele care nu pot fi finalizate în următorii trei ani întrucât, în acest caz, banii trebuie înapoiaţi. \"În mod cert vor rezulta anumite sume disponibile, care vor permite suplimentarea unor axe care până acum au absorbit foarte bine fondurile comunitare. Deci, se vor disponibiliza anumiţi bani pentru că rata de contractare e de 73%, iar rata reală de absorbţie e de 10%\", a mai spus Orban. Termenul pentru realizarea acestei evaluări este 15 septembrie.



12