AJUTOR DIN AFARĂ Măsurile de austeritate din fostele state comuniste membre ale UE au îngreunat şi mai mult povara de pe umerii medicilor, care erau oricum slab plătiţi şi suprasolicitaţi. De exemplu, în Slovacia este în vigoare starea de urgenţă, după o demisie în masă a cadrelor medicale. Guvernul slovac urma să discute, ieri, posibilitatea de a ridica starea de urgenţă, după ce s-a ajuns la un acord cu medicii grevişti. Circa 1.600 de angajaţi din domeniul medical şi-au dat demisia, săptămâna trecută, declanşând o adevărată criză. Trei sferturi dintre aceştia au acceptat sâmbătă să revină la muncă, după ce Guvernul a promis o majorare de salariu de 40%. Însă cei mai mulţi dintre ei nu făcuseră acest lucru până marţi, aşteptând finalizarea unei analize a noii înţelegeri.
Ţara vecină, Cehia, a trimis în ajutor Slovaciei circa 30 de medici militari, în timp ce spitalele din Polonia şi Austria s-au pregătit să primească pacienţi slovaci. Demisia în masă vine după ani de zile de exod al creierelor către ţările bogate. Lucia Hippova, un medic în vârstă de 27 de ani, a declarat că avea un venit de 430 de euro pe lună într-un mic spital din Slovacia şi că a plecat în Germania, unde a pornit cu un salariu de 1.890 de euro. ”După trei ani, salariul meu a ajuns la 3.200 de euro”, a spus aceasta. Membră a uniunii monetare din 2009, Slovacia încearcă să-şi aducă până în 2013 deficitul de 4,9% din PIB sub limita admisă în Zona Euro, de 3%.
CRIZĂ PENTRU TOŢI Reduceri similare în state membre UE dar din afara Zonei Euro, precum Ungaria sau Slovacia, ar putea provoca, de asemenea, o criză medicală ca aceea din Slovacia. Istvan Eger, şeful Camerei Medicilor din Ungaria, a afirmat că o situaţie similară ar putea apărea în curând şi în ţara sa şi le-a cerut medicilor să nu se ducă la muncă în Slovacia, din solidaritate cu colegii grevişti. Între timp, federaţia ungară a medicilor stagiari strânge scrisori de demisie din partea membrilor, pentru a le înainta Guvernului, pe data de 31 decembrie, dacă situaţia nu se va îmbunătăţi. Colegiul Medicilor din România a atras, de asemenea, atenţia că ar putea urma exemplul slovac, după ce autorităţile i-au ignorat cererile privind bugetul pentru 2012. Şi în Bulgaria, bugetul pentru sănătate nu poate acoperi nevoile pacienţilor. Bugetul Bulgariei pentru 2012 alocă, din nou, numai 4% din PIB pentru sectorul sănătăţii, cu mult mai puţin decât banii necesari pentru a garanta securitatea pacienţilor bulgari, servicii de înaltă calitate, prevenire şi acces la tratament modern.
Şi medicii de la celebra clinică vieneză AKH sunt gata să intre în grevă, din cauza măsurilor de austeritate anunţate de conducere. Reprezentanţii doctorilor fac apel la Ministerul austriac al Sănătăţii să plătească datoria spitalului de 9.000.000 de euro şi să renunţe la reducerea programului personalului. AKH a tratat o serie de personalităţi române şi internaţionale. Cel mai recent, George Michael s-a aflat printre pacienţi.