Sistemul medical din România, aproape de colaps

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
BBC News Online:

Sistemul medical din România, aproape de colaps

Sănătate 13 August 2010 / 00:00 506 accesări

România are cele mai mici cheltuieli cu sistemul de sănătate din UE, iar din cauza recesiunii intenţionează să cheltuiască şi mai puţin, în timp ce această lipsă de finanţare cronică şi emigrarea personalului medical ar putea creşte riscurile pentru pacienţi, comentează BBC News Online. Amintind cazul din luna mai, al unui băieţel dintr-un sat românesc, care a murit din cauza unei infecţii severe la spitalul din Slatina, unde fusese internat cu o fractură; BBC susţine că moartea acestuia arată „cât de bolnav este sistemul medical din România”. “Fantoma lui ne bântuie. Cred că acest copil a fost victima sistemului. Dar noi suntem sistemul şi toate eşecurile noastre se reflectă în astfel de cazuri”, afirmă medicul Romeo Stănculescu, noul director al spitalului din Slatina. Pe teritoriul României, spitale ca acesta au datorii mari. Uneori, ele îşi pot permite doar să plătească unele medicamente sau materiale medicale de care au nevoie. Adeseori, acestea rămân fără lucrurile de bază, cum ar fi antibiotice sau faşe.

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII DIN ROMÂNIA A PRIMIT UN BUGET MAI MIC DECÂT ORICE ALT MINISTER AL SĂNĂTĂŢII DIN UE, RESPECTIV DOAR 3,6% DIN PIB, MAI PUŢIN DE JUMĂTATE DIN CÂT ALOCĂ MAREA BRITANIE ŞI O TREIME DIN BUGETUL SĂNĂTĂŢII DIN GERMANIA

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, nu consideră însă că sistemul este în pragul colapsului. “Nu l-aş descrie drept colaps, ci mai degrabă ca o situaţie foarte dificilă pentru moment - o răscruce în 2010”, a declarat el. “Trebuie să găsim drumul corect care să ne scoată din aceste probleme”, a adăugat demnitarul. Un ministru al Sănătăţii petrece în funcţie în România aprox. opt luni, comentează BBC News Online.

LA UN PAS DE MOARTE. Prim-solista Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, Amalia Antoniu, povesteşte la BBC cum a fost la un pas de moarte după ce a intrat în comă în urma unei operaţii minore: “Când eram în spital, totul era tragic. În primul rând, am cumpărat medicamentele cu banii mei. Nu aveau bandaje, ace. Nu sterilizau blocul operator. Toată lumea se infecta, iar asta este o tragedie reală. Nu îşi schimbau hainele. Nu închideau blocul operator. Deci, ne-am infectat cu toţii.”



12