Situaţia din Irak se degradează constant

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Situaţia din Irak se degradează constant

Externe 01 August 2011 / 00:00 720 accesări

Irakul este mai periculos decât în urmă cu un an, arată un raport al inspectorului special al SUA pentru reconstrucţia Irakului, care susţine că a crescut numărul atentatelor ce au vizat soldaţi americani şi personalităţi irakiene, inclusiv la Bagdad. Evaluarea situaţiei de securitate din Irak intervine cu cinci luni înainte de retragerea programată a ultimilor 44.000 de soldaţi americani, în ciuda temerilor că forţele irakiene de securitate nu sunt încă deplin pregătite să preia întreaga responsabilitate. „Irakul rămâne un loc extrem de periculos pentru a putea munci. E mai puţin sigur, în opinia mea, decât în urmă cu 12 luni”, a afirmat Stuart Bowen, inspectorul general special pentru reconstrucţia Irakului în ultimul raport al agenţiei sale, dat publicităţii sâmbătă şi destinat Congresului. Raportul, intitulat „O vară de incertitudine”, contrazice evaluările oficiale ale armatei americane. Stuart Bowen acuză armata americană că a cosmetizat situaţia. O declaraţie a armatei de la sfârşitul lunii mai spunea că tendinţele în materie de securitate sunt „foarte, foarte pozitive”, dar Stuart Bowen nuanţează situaţia şi afirmă că poate numai în comparaţie cu 2007, când ţara era în pragul războiului civil. În fapt, Irakul se confruntă în continuare cu instabilitate.

Raportul consemnează, între aprilie şi sfârşitul lui iunie, cel puţin 248 de morţi în rândul civililor şi 193 în rândul forţelor de securitate, în urma unor atacuri teroriste. Dintre acestea, atacurile sinucigaşe s-au produs în aproape fiecare oraş irakian mare şi au provocat moartea a peste 100 de persoane. În plus, raportul susţine că provincia Diyala, de la graniţa cu Iranul, a devenit foarte instabilă, iar frecventele atentate se soldează cu bilanţuri care trec de zece morţi. Oficiali guvernamentali, judecători, membri ai personalului de securitate au fost ţintele vizate de atacuri. Atentatele au fost comise la facilităţi guvernamentale din provincie, iar insurgenţii au lansat atacuri împotriva infrastructurii petroliere. Numai în iunie au fost ucişi 15 soldaţi americani şi un contractor care lucra pentru Agenţia Internaţională pentru Dezvoltare a SUA.

Purtătoul de cuvânt al armatei americane din Irak a refuzat să comenteze concluziile acestui raport. Generalul Jeffrey Buchanan, purtător de cuvânt al forţelor americane din Irak, spunea că se aşteaptă ca grupurile militante şi teroriste să profite de perioada în care trupele americane vor face pregătiri în vederea retragerii. Acesta mai afirma că asemenea atacuri sunt sprijinite de Iran şi vor să dea falsa impresie că forţele americane au fost forţate să se retragă. Soldaţii americani ar urma să plece de pe teritoriul irakian la sfârşitul acestui an, potrivit unui pact de securitate încheiat între Irak şi SUA, însă au fost discuţii în privinţa unei eventuale extinderi a prezenţei americane. Săptămâna trecută, premierul irakian Nuri al-Maliki a discutat despre retragerea americană cu vicepreşedintele Joe Biden. Premierul irakian a spus că Parlamentul de la Bagdad va fi cel care va decide dacă forţele americane vor rămâne sau nu. Parlamentul este însă divizat în privinţa acestei chestiuni. Premierul al-Maliki promisese în urmă cu câteva luni că administraţia de la Washington va avea un răspuns până în luna august.



12