Consiliul de Securitate ONU s-a reunit, luni seară, cu uşile închise, pentru a analiza situaţia din Kîrgîzstan, unde violenţele interetnice s-au multiplicat, zeci de mii de persoane fugind în Uzbekistan. ONU a cerut deschiderea urgentă a unui coridor umanitar, pentru furnizarea ajutorului către sudul Kîrgîzstanului. ONU încearcă să ajute persoanele afectate de violenţe şi de penuria de alimente, apă şi electricitate, mai ales în Oş. Un apel urgent pentru strângerea de fonduri va fi lansat săptămâna aceasta după reuniunea extraordinară a Consiliului de Securitate pe tema Kîrgîzstan. Consiliul de Securitate a condamnat violenţele şi a chemat la rezolvarea paşnică a conflictului. De asemenea, s-a insistat pe necesitatea susţinerii urgente a furnizării de ajutor umanitar. Şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a cerut, ieri, oprirea violenţelor din Kîrgîzstan şi s-a declarat pregătită să intervină pentru rezolvarea crizei, iar Comisia Europeană a deblocat cinci milioane de euro ca ajutor de urgenţă pentru refugiaţi.
Noi violenţe interetnice au avut loc luni în sudul Kîrgîzstanului şi se estimează că o sută de mii de refugiaţi au ajuns în Uzbekistan, ţară care ulterior a anunţat închiderea frontierei. La Geneva, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii evaluează la 80.000 numărul refugiaţilor care au reuşit să ajungă în Uzbekistan. China a evacuat circa 200 de cetăţeni chinezi şi urma să trimită încă două avioane marţi. Circa 600 de cetăţeni chinezi trăiesc la Oş, în sudul ţării. În patru zile, violenţele din Kîrgîzstan s-au soldat cu moartea a cel puţin 170 de persoane şi rănirea altor 1.700. Acest bilanţ provizoriu ar putea fi mult mai mare, refugiaţi uzbeci declarând că numeroase cadavre s-ar afla de-a lungul drumului care duce la frontieră, iar alte cadavre s-ar afla pe străzile din Oş. Alte mărturii subliniază că victimele uzbece se tem să meargă în spitale din Kîrgîzstan. Un jurnalist AFP a putut vedea imagini filmate de locuitori în care este surprinsă înhumarea, într-o groapă comună, a zeci de cadavre cu urme de gloanţe sau calcinate.
Rusia este tot mai îngrijorată de violenţele din Kîrgîzstan, dar nu va trimite trupe de menţinere a păcii. Totuşi, trupe suplimentare au fost deja trimise în Kîrgîzstan pentru a asigura securitatea ruşilor şi a familiilor lor din baza din Kant. Liderul kirghiz intermar a cerut Rusiei, săptămâna trecută, să trimită trupe de menţinere a păcii, pentru că situaţia a ieşit de sub control. Guvernul a impus starea de urgenţă în Oş şi în Jalal-Abad. Şi Belarusul a refuzat să-l extrădeze pe fostul lider kirghiz Kurmanbek Bakiev, a anunţat purtătorul de cuvânt al Parchetului belarus. “Cererea părţii kirghize privitoare la extrădarea lui Bakiev nu a fost satisfăcută”, a declarat sursa, refuzând să explice motivele. Răsturnat de la putere în luna aprilie, Kurmanbek Bakiev s-a refugiat în Kazahstan, de unde a trimis demisia apoi în Belarus. Acesta susţine că este în continuare preşedintele Kîrgîzstanului. Însă, potrivit unui oficial kîrgîz, Maksim Bakiev, fiul preşedintelui îndepărtat de la putere, căutat de Interpol, a fost arestat imediat după sosirea acestuia în Marea Britanie.