Situaţia drepturilor omului se agravează, în Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Situaţia drepturilor omului se agravează, în Rusia

Monden 22 Ianuarie 2010 / 00:00 243 accesări

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a denunţat în raportul său anual, „severa deteriorare a situaţiei drepturilor omului în Rusia”, mai ales în regiunea instabilă a Caucazului de Nord, apreciind că UE este prea indulgentă cu această ţară şi cu alte state ex-sovietice. Organizaţia a menţionat cinci asasinate comise împotriva unor apărători ai drepturilor civice, dintre care trei în Cecenia, „evenimente şocante contrastând puternic cu retorica preşedintelui Medvedev”. Asasinarea în iulie 2009 a reprezentantei ONG-ului Memorial în Cecenia, Natalia Estemirova, nu a fost elucidată nici până în prezent, în pofida promisiunilor făcute de şeful statului rus, la fel ca şi uciderea lui Zarema Sadulaeva şi a soţului său, care conducea o organizaţie umanitară la Groznîi.

Numărul cazurilor de răpiri, execuţii sumare şi acte de tortură nu s-a diminuat în pofida sistării oficiale în aprilie 2009, după un deceniu, a operaţiunii antiteroriste în Cecenia. Nici situaţia din Inguşetia vecină nu a cunoscut o îmbunătăţire, în pofida recunoaşterii importanţei drepturilor omului în retorica preşedintelui Iunus-Bek Evkurov. În acest context, HRW denunţă indulgenţa Occidentului faţă de Rusia în dosarul drepturilor omului, o acuzaţie ce vizează în special UE. Organizaţia constată că această lipsă de angajament occidental în privinţa drepturilor omului se regăseşte în cazul a numeroase ţări din fosta URSS, în special în republicile din Asia Centrală, bogate în hidrocarburi. Astfel, Kazahstanul este foarte criticat, după ce a preluat, în ianuarie 2010, conducerea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) fără a pune în aplicare reformele democratice promise în schimbul preşedinţiei acestei organizaţii. HRW denunţă condamnarea la patru ani de închisoare a principalului militant kazah pentru drepturile omului, adoptarea unor legi foarte restrictive ce vizează internetul şi mass-media precum şi amenzile exagerate aplicate ziariştilor de opoziţie. UE este criticată şi pentru că a ridicat sancţiunile impuse Uzbekistanului după reprimarea sângeroasă în 2005 a protestelor de la Andijan (est).

Şi principalele instituţii de presă din Rusia au transmis o scrisoare deschisă Ministerului de Interne, prin care cer protecţie pentru jurnalişti şi cetăţeni contra acţiunilor arbitrare ale poliţiei, după ce justiţia a amendat un fotograf pentru acoperirea unor proteste anti-guvernamentale. Potrivit RIA Novosti, o instanţă de judecată din Moscova a stabilit că unul dintre fotografii agenţiei, Andrei Stenin, este vinovat pentru că a luat parte la un protest neautorizat în faţa clădirii administraţiei prezidenţiale, acţiune care a avut loc în decembrie. Instanţa l-a amendat pe fotograf cu suma de 500 de ruble (17 dolari). Decizia instanţei de a amenda fotograful, prezent la proteste în interes de serviciu, a generat un val de critici din partea comunităţii media din Rusia. Astfel, redactorii-şefi ai principalelor 20 de ziare, agenţii de presă, posturi TV şi radio ruse au semnat o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne, Raşid Nurgaliyev.

Rusia a fost afectată recent de o serie de scandaluri având în centru poliţia, lucru care l-a determinat pe preşedintele Medvedev, în decembrie, să ceară o reformare a Ministerului de Interne, reducerea efectivelor forţelor de poliţie şi mărirea salariilor, în cadrul eforturilor de diminuare a corupţiei şi de atragere a unor oameni profesionişti şi dedicaţi în rândul forţelor de ordine.

Taguri articol


12