Situația înregistrată în 21 aprilie a fost cu mult mai gravă decât cea înregistrată în vârful din această iarnă, a declarat sâmbătă ministrul Energiei, Toma Petcu, după întrunirea unei noi ședințe a comandamentului special constituit pe fondul căderilor masive de zăpadă din ultimele zile. Comandamentul din cadrul Dispeceratului Energetic Național a fost convocat, sâmbătă, pentru a doua oară după ședința de vineri. „De ieri ne confruntăm cu o situație dificilă, în mod special în zona Moldovei, acolo unde au fost înregistrate fenomene meteo severe și total neobișnuite pentru această perioadă. Putem spune, uitându-ne pe datele pe care le-am analizat în comandament, că situația înregistrată în 21 aprilie a fost cu mult mai gravă decât cea înregistrată în vârful din această iarnă”, a declarat ministrul Energiei. Potrivit acestuia, momentul critic a fost ieri în jurul orelor 13.00, când au fost scoase din uz 3 linii de 220 kV, 15 linii de 120 kV și 155 de linii de medie tensiune, iar alte 100 de linii de medie tensiune au fost parțial afectate. „Aceste date, traduse în număr de localități și număr de consumatori afectați în cursul zilei de ieri, ne-au condus spre următoarele cifre: 497 de localități fără alimentare cu energie electrică și 318.119 consumatori fără acces la acest serviciu. Ca să vă faceți o idee: în iarna acestui an numărul maxim de locuitori deconectați de la rețelele electrice a fost de 160.000”, a precizat Toma Petcu. El a mai spus că „ne-am confruntat inclusiv cu o situație neîntâlnită în sezonul de iarnă și anume ruperea a 463 de stâlpi de linii electrice”.
Ministrul Energiei a dispus încă din comandamentul de vineri măsuri pentru urgentarea intervențiilor de reconectare a consumatorilor afectați de lipsa energiei electrice:
- Distribuitorilor de energie li s-a solicitat să își suplimenteze în această perioadă efectivele de intervenție în teren, astfel că numărul echipelor a crescut de la 115 la 224;
- S-a cerut sprijinul Armatei Române pentru a ajuta echipele de intervenție să poată ajunge să efectueze lucrări la liniile și echipamentele afectate din rețelele de distribuție inclusiv în zonele în care accesul este dificil la acestă oră din cauza stării vremii. S-a intervenit inclusiv pe timp de noapte;
- Distribuitorilor de energie li s-a cerut să aibă o bună comunicare cu populația afectată si să fie informată cu privire la numărul de echipe aflate în teren și progresele care se fac în restabilirea situatiei realimentarii cu energie. Ca urmare a măsurilor dispuse vineri, situația de sâmbătă, la ora 13.00, arată că sunt scoase din uz o singură linie de 220 kV, 8 linii de 110 kV și 109 linii de medie tensiune. „Cât privește numărul localităților în continuare fără curent electric, acesta a scăzut semnificativ, de la aproape 500 (câte erau vineri), la 150 sâmbătă. „Vorbim, practic despre un număr de circa 120.000 de locuitori care sunt încă deconectați de la rețea, față de peste 318.000 câți aveam în evidență în urmă cu 24 de ore. De departe, cele mai afectate județe sunt Galați (60.000 de consumatori) și Vaslui (51.000). În aceste județe acționează acum un număr de circa 60 de echipe. Am cerut suplimentarea urgentă a echipeleor de intervenție, relocarea altora din zonele în care problemele au fost rezolvate și concentrarea acestora în mod special în Galați și Vaslui”, a mai spus Toma Petcu.
Ministrul Energiei a precizat, totodată, că „în cursul zilei de mâine vor fi reconectate integral județele Brăila și Vrancea, deservite de Electrica, la fel ca și județele Bacău și Iași, unde acționează compania Delgaz”.
În ceea ce privește incendiul dintr-o stație de transformare din Botoșani, acesta a fost stins. În urma incendiului au fost deconectați aproximativ 725 de consumatori, care însă „vor fi realimentați până în această seară”, a încheiat oficialul.
Vineri, ministrul Energiei a dispus convocarea Comandamentului din cadrul Dispeceratului Energetic Național „până când toate gospodăriile afectate în prezent vor fi reconectate la rețea”.