Locuitorii mai multor localităţi mici din sudul Germaniei care au rămas izolaţi de restul lumii după ce un strat considerabil de zăpadă a acoperit această zonă a ţării se tem că nu vor mai avea de unde să îşi procure alimente, relatează miercuri agenţia DPA preluată de Agerpres. În Jachenau, locuitorii numără orele până la sosirea, miercuri, a unui camion cu alimente. Copacii doborâţi sub greutatea stratului de câţiva zeci de centimetri de zăpadă le-au blocat accesul către magazinele din oraşele învecinate, potrivit autorităţilor locale. Ninsorile nu vor înceta în această zonă, potrivit meteorologilor, care prognozează acumularea a încă cel puţin 50 de centimetri de zăpadă până vineri. Cu această problemă se confruntă şi circa 350 de persoane din Buchenhohe, ce aparţine de localitatea Berchtesgaden din sudul ţării. Aceştia sunt nevoiţi să aştepte alimentele livrate cu camionul după ce singura cale de acces către zonele învecinate a fost blocată de ninsori şi de arborii doborâţi de stratul greu de zăpadă. Operaţiunile de eliberare a drumului sunt în curs, însă autorităţile se tem că şi alţi copaci s-ar putea prăbuşi pe carosabil. Ninsorile abundente au paralizat mare parte din sudul Germaniei. Stratul gros de zăpadă a perturbat traficul rutier, iar şcolile din regiune au rămas închise. Autorităţile au avertizat cu privire la creşterea riscului de avalanşe, iar unele staţiuni de schi au fost copleşite de cantitatea foarte mare de zăpadă, precizează DPA.
În timp ce regiunile din sud se află sub zăpadă, nordul Germaniei este afectat de cantităţi importante de precipitaţii. Miercuri, unele zone din oraşele istorice Luebeck şi Wismar se aflau sub ape, iar majoritatea zonelor de coastă se pregăteau de furtună. Ninsori abundente afectează şi alte state din Europa. Slovacia se confruntă cu al treilea val de ninsori, în mai multe regiuni din vestul şi nordul ţării fiind declarată stare de urgenţă.
Şi în Ungaria, ninsorile abundente au perturbat sau chiar au paralizat, marţi, traficul aerian şi rutier. Peste 600 de persoane au fost salvate în Ucraina după ce au rămas blocate în autovehicule din cauza viscolului, a anunţat marţi serviciul pentru situaţii de urgenţă. Centrul de hidrometeorologie din această ţară a anunţat că o nouă furtună de zăpadă ar putea afecta Ucraina la sfârşitul săptămânii. Atenienii s-au trezit marţi în mijlocul unui peisaj hibernal, capitala Greciei fiind acoperită cu zăpadă, după ce un nou front de aer rece s-a abătut asupra ţării şi a adus temperaturi scăzute şi ninsori, chiar şi la altitudini mici. Frontul atmosferic rece, supranumit "Telemachos", şi-a făcut simţită prezenţa în Grecia începând de luni seara şi a urmat altor două fenomene similare care au afectat această ţară de la începutul anului.
Cel puţin şase persoane şi-au viaţa în urma avalanşelor produse în Austria începând de sâmbătă, conform Xinhua. Potrivit prognozelor meteorologice, ninsorile vor continua în următoarele zile existând posibilitatea să se depună un nou strat consistent de zăpadă.