Situaţie deosebit de gravă la Cetatea Capidava

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Situaţie deosebit de gravă la Cetatea Capidava

Cultură 06 Octombrie 2016 / 19:02 1502 accesări

Deşi este un sit arhaic, peste Cetatea Capidava nu se aşterne liniştea. După scandalul cu firmele de restaurare, acum, Cetatea Capidava, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO, potrivit unei declarații a Comisiei Naționale "Limes", a precizat ministrul Culturii, Corina Șuteu, joi, pe Facebook. "Comisia Națională „Limes“, în urma unei vizite pentru monitorizarea situației cetății Capidava, a declarat că aceasta a fost afectată „semnificativ“ de lucrările menite să o restaureze, consolideze și să o pună în valoare. Cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele-tentative naționale în cadrul Programului Național Limes", a scris Șuteu.

Potrivit declarației Comisiei Naționale „Limes“ cu privire la autenticitatea și integritatea cetății antice Capidava, restaurată printr-un proiect specific finanțat cu fonduri europene, declarație postată pe site-ul Ministerului Culturii, "situația actuală a monumentului este deosebit de gravă".

"Astfel, ceea ce se găsește la fața locului în șantierul abandonat de peste 10 luni, în absența unui constructor care să finalizeze proiectul, este o reconstrucție perimetrală a cetății, cu intrări sub arcadă de cărămidă în turnuri, cu zone în care, peste structura originală preexistentă începerii lucrărilor în 2015, s-a ajuns până la dublarea înălțimii păstrate a curtinelor. Consecință directă a modului în care s-a proiectat, avizat și executat intervenția asupra zidurilor, turnurilor și a celor două porți (principală și secundară - poternă), cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele-tentative naționale în cadrul Programului Național Limes", se afirmă în declarație.

Comisia Națională "Limes" solicită autorităților competente "luarea unor măsuri urgente pentru remedierea stării de lucruri constatate în cazul cetății Capidava și prevenirea unor situații de acest fel". "În aceste condiții, Comisia Națională „Limes“ va continua și aprofunda procesul de monitorizare a siturilor din cadrul Frontierei Imperiului Roman și a vestigiilor antice păstrate pe teritoriul actual al României, subliniind încă o dată necesitatea respectării reglementărilor și standardelor de bună practică în domeniu, pentru păstrarea integrității și a autenticității monumentelor istorice, inclusiv prin conservarea elementelor de peisaj cultural asociate acestora. Totodată, Comisia Națională „Limes“ cere autorităților competente luarea unor măsuri urgente pentru remedierea stării de lucruri constatate în cazul cetății Capidava și prevenirea unor situații de acest fel", se mai arată în declarație.



12