Situaţiile din Kosovo şi Afganistan, pe agenda miniştrilor Apărării din NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Situaţiile din Kosovo şi Afganistan, pe agenda miniştrilor Apărării din NATO

Externe 12 Iunie 2009 / 00:00 349 accesări

Miniştrii Apărării din cele 28 de state membre ale NATO s-au reunit, joi, la Cartierul General al Alianţei de la Bruxelles, pentru prima lor întîlnire oficială după summit-ul de la Strasbourg / Kehl. Principalele teme ale agendei au fost legate de operaţiunile NATO, în special din Afganistan şi Kosovo, dar şi eforturile de transformare a structurilor de apărare ale NATO. Reuniunea va debuta cu un dejun de lucru pe problemele situaţiei din Kosovo şi celor legate de combaterea pirateriei. A avut loc şi o evaluare a situaţiei din provincia sîrbă şi a contribuţiei KFOR la garantarea securităţii, pe baza Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. A fost examinat şi potenţialul NATO pe termen lung în combaterea pirateriei, în largul coastelor Somaliei, în condiţiile în care actuala operaţiune, intitulată Allied Protector, se încheie la 28 iunie.

Joi după-amiază, a avut loc şi reuniunea Comitetului de planificare a apărării al NATO, unde pentru prima dată participă noile state membre Albania şi Croaţia. În plus, această reuniune a marcat, prin prezenţa ministrului francez al Apărării Hervé Morin, revenirea Franţei în structurile militare ale NATO. Discuţiile s-au concentrat pe mecanismele de planificare a apărării şi pe o analiză a implicaţiilor crizei financiare asupra priorităţilor în domeniul apărării. Un alt aspect examinat a fost viitoarea structură şi misiune ale Forţei de Răspuns a NATO, în fruntea căreia a fost numit un generalul francez Philippe Stoltz. Şi dosarul planificării modernizării armatelor statelor membre va fi coordonat de un ofiţer francez, generalul Stephane Abrial, şeful statului major al forţelor aeriene. Nominalizarea sa în postul de comandant suprem aliat al Transformation (SACT), cu baza la Norfolk în SUA, a fost anunţată încă de marţi la Paris. Acesta îl va înlocui, la 10 septembrie, pe generalul american James Mattis.

A doua zi a reuniunii miniştrilor Apărării se va deschide cu o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic consacrată transformării apărării, unde se vor discuta o serie de teme legate de capacităţile NATO pentru a face faţă provocărilor actuale şi viitoare la adresa securităţii. Se va discuta inclusiv despre apărarea în faţa atacurilor cibernetice, programul de apărare contra terorismului şi reforma Cartierului General al NATO. Dezbaterile vor fi urmate de o ceremonie de dezvelire a unui monument în memoria militarilor căzuţi în operaţiunile NATO, ce va avea loc în Curtea de Onoare a Cartierului General al Alianţei. Un alt subiect important pe agenda reuniunii este punerea în practică a Misiunii de NATO de pregătire în Afganistan, o iniţiativă destinată consolidării sprijinului internaţional pentru Poliţia Naţională Afgană şi Armata Naţională Afgan. Senatul american a confirmat numirea generalului Stanley McChrystal, expert în domeniul forţelor speciale, la conducerea forţelor americane din Afganistan.

Situaţia din Afganistan rămîne cea mai sensibilă pentru NATO care nu prea a înregistrat succese notabile. S-ar părea totuşi că reţeaua al-Qaida nu mai are fonduri şi echipamentele necesare pentru operaţiunile din Afganistan, afirmă, într-o înregistrare, un lider regional al organizaţiei teroriste. Mostafa Abdul Yazeed, liderul responsabil de finanţarea reţelei al-Qaida, potrivit fostei Comisii 11 septembrie din SUA, a cerut un ajutor financiar urgent din partea unui contact neidentificat din Turcia. „Nu mai avem bani pentru Jihad-ul din Afganistan. Ritmul lent al operaţiunilor este un efect al lipsei de fonduri, iar mulţi mujahedini nu mai pot practica Jidah-ul din lipsa banilor”, afirmă Abdul Yazeed într-un mesaj postat pe un site islamist. Mostafa Abdul Yazeed, de origine egipteană şi avînd pregătire de contabil, este suspectat de gestionarea fondurilor pentru organizarea atentatelor de la 11 septembrie 2001. În anul 2000, bugetul al-Qaida era estimat la 30 de milioane de dolari.

Taguri articol


12