Slăbim cu carne, sau cu pește? Sfaturi de la nutriționistul Mihaela Bilic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Slăbim cu carne, sau cu pește? Sfaturi de la nutriționistul Mihaela Bilic

Lifestyle, Culinar 03 Martie 2021 / 09:40 20783 accesări
Foto: nutriţionistul Mihaela Bilic, captura Youtube

Foto: nutriţionistul Mihaela Bilic, captura Youtube

Dacă nu reușiți să slăbiți cu carne, încercați cu pește, recomandă nutriţionistul Mihaela Bilic.

"Deși în nutriție termenul “carne” se referă la orice tip de țesut muscular de origine animală, în practică există o percepție diferită pentru carne și pește. Și la capitolul recomandări lucrurile stau diferit, acolo unde consumul de carne ar trebui redus, consumul de pește trebuie mărit.

Dacă la capitolul “carne” suntem mai degrabă în situația de a face exces, consumul de pește în România are unde să crească - un obiectiv realist ar fi să ajungem să mâncăm pește măcar de 2-3 ori/săptămână, indiferent ce tip de pește alegem."

Țineți cont de faptul că și sănătatea și silueta ar avea de câștigat, menționează nutriționistul.

Cum de reușesc peștele și carnea să fie atât de asemănătoare și, totuși, atât de diferite?

"Simplu fapt că peștii trăiesc în apă iar animalele pe uscat nu cred să explice diferențele atât de mari dintre aceste produse - ambele surse de proteine de calitatea întâi.

Deși e vorba de proteine complete, culmea e că cele din pește se digeră mai ușor, nu au colagen.

Și la capitolul grăsimi peștele este superior cărnii, din simplul motiv că are preponderent acizi grași mononesaturați plus Omega 3, spre deosebire de carne unde predomină grăsimile saturate. Despre minerale nu mai vorbim, mediul acvatic va fi întotdeauna mai bogat în oligoelemente față de mediul terestru."

Peştele este o sursă excelentă de proteine şi acizi graşi Omega 3, care au proprietatea de a reduce nivelul de colesterol, menţin inima sănătoasă şi ajută chiar şi la prevenirea depresiei.
De asemenea, peştele este un sortiment de carne cu foarte puţine calorii dar delicios în aceeaşi măsură, şi este recomandat în special femeilor gravide, datorită conţinutului crescut de vitamine (A, D, E, B12), minerale (fosfor, iod, potasiu) şi grăsimi sănătoase, care nu pot fi sintetizaţi în organism şi trebuie aduşi prin alimentaţie.

Atenție, însă, pentru că, pe cât de sănătos poate fi, pe atât de periculos şi toxic se poate dovedi.
Unele sortimente de peşte conţin cantităţi mari de mercur, care poate fi extrem de periculos pentru gravidă sau pentru femeile care alăptează deoarece nou-născutul este foarte sensibil la acest metal.

La copii peștele este esențial în dezvoltarea optimă a creierului și în maturare a funcției vizuale. Inclusiv în caz de alergii alimentare sau intoleranțe, tot peștele este cea mai sigură sursă de proteine. La pubertate și în adolescență avem în pește un aliat când vine vorba de grăsimi esențiale și vitamine liposolubile necesare creșterii, sintezei de hormoni și dezvoltării masei osoase și musculare. Pentru adulții care țin la siluetă și vor să scape de kilogramele în plus, peștele este soluția acolo unde carnea la grătar cu salată nu mai dă rezultate

"Dați la o parte toate miturile și prejudecățile legate de pește, alegeți speciile care sunt pe gustul vostru, gătiți-l cat mai simplu și mâncați-l cat mai des!

Este varianta perfectă pentru o masă “de slăbit”, pus lângă legume sau peste o salată. Adăugați puțin orez sau niște cartofi și veți avea o farfurie ideală, pentru cei care fac sport și au nevoie de masă musculară. În sezonul rece puneți bază pe ciorba de pește și pe gătitul la cuptor, iar pentru la vară nu uitați de saramură și pește la grătar.

Iar dacă toate astea nu v-au convins, nu-mi rămâne decât să vă ispitesc cu o porție de pește prăjit și mujdei de usturoi - irezistibil de
delicios", a mai menționat nutriţionistul Mihaela Bilic.

Taguri articol


12