Slalom Top Gear în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Slalom Top Gear în România

Eveniment 17 Noiembrie 2009 / 00:00 1059 accesări

Postul britanic de televiziune BBC a difuzat, ieri, ediţia Top Gear filmată în această toamnă, în România. Cei trei realizatori, Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May, au deschis emisiunea cu scene de tip Borat: căruţe ţigăneşti, oameni îmbrăcaţi mizerabil şi vaci mânate pe şosele neasfaltate. Telespectatorii sunt imediat lămuriţi: este vorba doar de imaginea pe care reporterii englezi o aveau despre ţara noastră: „Ne imaginam România ca pe o ţară plină de boi, în care oamenii aruncă în ţigani cu pietre”. Filmul continuă, în contrast cu sărăcia din primele cadre, cu intrarea jurnaliştilor în staţiunea Mamaia. În parcarea Hotelului Rex, la vederea numeroaselor modele noi ale unor mărci auto de lux, precum Ferrari, Porsche ori Maserati, englezii exclamă crizaţi: „Oh, my God!”

James May, la volanul unui superb Lamborghini Gallardo Spider, Richard Hammond, într-un Ferrari California şi Jeremy Clarkson, la bordul unui Aston Martin DBS Volante, s-au îndreptat, de pe litoral, spre capitală. Cursa celor trei bolizi pe Autostrada Soarelui a fost prilejul exploatării cailor putere într-o întrecere „garnisită” cu adrenalină. Ajuns în Bucureşti, la Palatul Parlamentului, Jeremy Clarkson întreabă: „Stiaţi că pe unde mergea Ceauşescu, frunzele erau pictate în verde?\". După ce a încercat o Dacia Sandero, James May concluzionează: „Este o maşină veselă, superbă, simplă, onestă”.

Top Gear apreciază România exact aşa cum se vede de pe fereastra unei maşini dotată cu aer condiţionat. Astfel, apropiindu-se de Transfăgărăşan, concluzia Top Gear este că au lăsat în urmă România modernă şi au intrat în filmul lui Borat. Nu puteau lipsi clişee care „prind” la publicul occidental: o vizită într-un sat de ţigani cu drumuri neasfaltate, populate de căruţe ori „puradei”, care se joacă în noroi, iar apoi scriu cu degetele năclăite pe caroseria maşinilor de sute de mii euro. Episodul se încheie într-o notă de politeţe anglo-saxonă: accelerând puternic printre serpentinele Transfăgărăşanului, Clarckson exclamă, amuzat: „România, mulţumim că ne-ai primit, aş sta veşnic aici\".



12