Slalom uriaş de… două zile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Jocurile Olimpice de iarnă

Slalom uriaş de… două zile

Sport 27 Februarie 2010 / 00:00 443 accesări

Mare surpriză în proba de slalom uriaş a concursului olimpic de schi alpin. Germanca Viktoria Rebensburg, în vârstă de numai 20 de ani, a câştigat medalia de aur, devansându-le cu patru sutimi de secundă pe slovena Tina Maze şi cu 14 sutimi pe austriaca Elizabeth Goergl. Mare ghinion pentru Maze, care a pierdut al doilea titlu olimpic, după cel de la super-G, unde a cucerit tot argintul. Viktoria era o cvasi-necunoscută în lumea schiului alpin, cea mai bună performanţă pentru ea fiind până acum un loc secund într-o cursă de Cupa Mondială, slalomul uriaş de la Cortina d’Ampezzo. Proba s-a desfăşurat în două zile, după ce manşa secundă, programată iniţial miercuri după-amiază, a fost amânată pentru joi, din cauza ceţii.

Jocurile Olimpice de la Vancouver se vor încheia duminică, atunci când, conform tradiţiei, au loc doar cursa masculină de schi fond 50 km, finala turneului masculin de hochei pe gheaţă şi festivitatea de închidere a competiţiei. Sâmbătă, în penultima zi, vor concura şase sportivi români: Gabriel Ioan Nan la schi alpin, proba de slalom special, Monika Gyorgy la schi fond, proba de 30 km, start în bloc, şi echipajul masculin de bob patru persoane, alcătuit din Dănuţ Ioan Dovalciuc, Florin Crăciun, Nicolae Istrate şi Ionuţ Andrei, care vor participa la manşele a treia şi a patra. Primele două manşe s-au disputat vineri noapte.

Iată lista medaliaţilor de joi - schi alpin, slalom uriaş (f): 1. Viktoria Rebensburg (Germania); 2. Tina Maze (Slovenia); 3. Elizabeth Goergl (Austria); schi fond, ştafeta 4x5 km (f): 1. Norvegia; 2. Germania; 3. Finlanda; combinata nordică, individual: 1. Bill Demong (SUA); 2. Johnny Spillane (SUA); 3. Bernhard Gruber (Austria); schi artistic, sărituri (m): 1. Alexei Grishin (Belarus); 2. Jeret Peterson (SUA); 3. Liu Zhongquing (China); patinaj viteză (f): 1. Kim Yu-na (Coreea de Sud); 2. Mao Asada (Japonia); 3. Joannie Rochette (Canada); hochei pe gheaţă (f): 1. Canada (2-0 în finala cu SUA); 2. SUA; 3. Finlanda (3-2 în finala cu Suedia).

ŞTIRI OLIMPICE PE SCURT

@ Echipa feminină a Canadei a câştigat titlul olimpic la hochei pe gheaţă pentru a treia oară consecutiv, succedând pe lista campioanelor echipa SUA, care s-a impus în 1998 la Nagano, când hocheiul feminin a fost inclus în programul JO. Golurile finalei cu SUA, scor 2-0, au fost marcate de Marie-Philip Poulin, în vârstă de 18 ani. În finala mică, Finlanda a învins Suedia după prelungiri.

@ Canada şi Norvegia îşi vor disputa finala turneului masculin de curling. În semifinale, echipa Canadei, marea favorită a competiţiei, a învins cu 6-3 Suedia, iar norvegienii au eliminat Elveţia, cu 7-5. Canada a terminat faza grupelor fără eşec, cu nouă victorii în tot atâtea meciuri.

@ Fondista Marit Bjoergen, componentă a ştafetei norvegiene care s-a impus la 4x5 km, a reuşit să obţină a treia sa medalie olimpică de aur la Vancouver. Bjoergen, în vârstă de 29 de ani, este prima sportivă cu trei medalii de aur la această ediţie a JO. Ea s-a mai impus la sprint şi urmărire, însă are şi o medalie de bronz, la 10 km liber.

@ Schioarea poloneză Justyna Kowalczyk, dublă campioană mondială, a acuzat-o pe norvegianca Marit Bjoergen că a câştigat datorită unui medicament pentru astm. „Fără acel medicament, ea n-ar fi câştigat. Marit ştie foarte bine că fără acest ajutor nu prea avea ce să arate”, a declarat Kowalczyk pentru presa poloneză, făcând referire la un medicament a cărui folosire este permisă de autorităţile antidoping. Bjoergen a reacţionat la acuzaţiile lui Kowalczyk spunând că poloneza nu ştie să piardă. „Este cea mai mare idioţenie pe care am auzit-o de la începutul Jocurilor Olimpice”, a declarat şi antrenorul sportivei norvegiene, Aage Skinstad. Kowalczyk a fost suspendată pentru dopaj în 2005, pentru doi ani. Suspendarea a fost ulterior redusă la şase luni, după ce sportiva a explicat că a folosit accidental un analgezic.

@ Patinatoarea Joannie Rochette, medaliată cu bronz la JO, a împlinit visul mamei sale. „Acest podium olimpic era un proiect de viaţă pe care îl făcusem cu mama. Noi două l-am realizat. Sunt mândră şi fericită”, a declarat patinatoarea din Quebec, la patru zile după ce mama sa, Therese, în vârstă de 55 de ani, a murit în urma unei crize cardiace, la câteva ore de la sosirea la Vancouver. „Voi rămâne aici până la finalul JO, pentru a profita de această experienţă alături de tatăl meu şi de apropiaţii mei. Îmi voi aminti tot restul vieţii de aceste JO, dar nu din motivele pe care le speram”, a încheiat Joannie Rochette, plângând.

@ Un site de licitaţii pe internet permite achiziţionarea unor obiecte folosite la Jocurile Olimpice. Cele mai de succes obiecte sunt cele legate de hochei şi de jucătorul canadian Sidney Crosby. Astfel, un tricou cu numărul 87, purtat de Crosby la Vancouver, a ajuns să aibă oferte de 2.850 de dolari canadieni (2.000 de euro), miercuri seară, cu două zile înainte de încheierea licitaţiei.

@ Poşta austriacă emite timbre cu imaginea fiecărui medaliat din lotul Austriei la JO. Fiecare tip de timbru este imprimat la o zi după ce un sportiv austriac a câştigat o medalie şi este disponibil, după două zile, în întreaga Austrie. La Whistler, timbrele pot fi cumpărate la Casa Austriei.

@ Schiorul norvegian Odd-Bjorn Hjelmeset nu a căutat să se scuze după prestaţia pe care a avut-o în proba de 4x10 km, în care, după ce a predat el ştafeta, Norvegia se afla pe locul 6. „M-am uitat la prea multe filme porno. Sunt aici de 14 zile”, a spus el râzând, după ce Norvegia a obţinut medalia de argint în proba respectivă.

Taguri articol


12