Slovacia a mobilizat preoţi şi actori pentru a pregăti populaţia în vederea trecerii la moneda euro la 1 ianuarie 2009, în paralel cu lansarea unei campanii de informare, imediat ce va fi fixat cursul definitiv al coroanei faţă de moneda europeană. Difuzarea spoturilor televizate şi distribuirea unor calculatoare pentru convertirea coroanelor în euro vor începe săptămîna aceasta, după reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe care va decide, astăzi, cursul coroană-euro.
Drnică să explice eficient populaţiei ce înseamnă concret intrarea în zona euro, Banca Centrală slovacă a decis să facă apel la preoţi catolici încă de la începutul procesului, în 2005. “Preoţii sînt prezenţi în parohii izolate, în care oamenii nu au pe cine să întrebe cînd au o problemă de ordin civil”, a explicat purtătoarea de cuvînt a Băncii Centrale, Jana Kovacova, reamintind că 70% din cei 5,4 milioane de slovaci sînt catolici. Boomul economic alimentat de investiţiile străine a afectat mai ales capitala Bratislava şi vestul fostei ţări comuniste, dar realitatea este foarte diferită în est, în regiunile muntoase, parcurile industriale în declin şi ghetourile de romi. În ultimele luni, Banca Centrală a efectuat traininguri de cîte 90 de minute pentru preoţi, pentru a-i informa în legătură cu trecerea la moneda europeană şi etapele care mai rămîn de parcurs pînă la acel moment. Părintele Augustin Slaninka, care a urmat acest training, spune că nu a fost asaltat de întrebări pînă în prezent.
Pentru a amortiza efectul trecerii la euro asupra celor mai defavorizaţi, Guvernul premierului de stînga Robert Fico pregăteşte măsuri care includ plata anticipată a pensiilor şi alocaţiilor familiale. Euro va fi vedeta spectacolului itinerant pe care îl repetă în prezent teatrul rom Romathan, în vederea unei reprezentanţii pentru comunitatea romă de circa 320.000 de persoane, care trăieşte cel mai adesea în cartiere sărace din estul ţării. Scopul este ca spectacolul să ajungă în zonele celor mai defavorizaţi, unde mulţi adulţi sînt analfabeţi, pentru a-i învăţa cum să transforme coroanele slovace în euro şi de ce eurocentul va avea o valoare mai mare decît halura, subunitate a coroanei slovace, chiar dacă monedele au aceeaşi culoare. Trupa va susţine circa 40 de spectacole începînd de la jumătatea lunii. Ministrul de Finanţe, Jan Pociatek, a intrat deja în scenă în rolul unui motociclist dintr-un foileton popular. Apariţiile sale, destinate să explice că trecerea la euro nu înseamnă că preţurile vor creşte, vor deveni din ce în ce mai frecvente pe măsură ce se apropie data de 1 ianuarie 2009, potrivit postului privat de televiziune Markiza, care difuzează serialul. Scopul este calmarea populaţiei, în condiţiile în care 35% dintre slovaci sînt în favoarea trecerii la euro, 34,3% se împotrivesc, 1% nu sînt informaţi, iar restul nu sînt interesaţi de subiect, potrivit unui sondaj recent realizat de Oficiul Slovac de Statistici.
În ultimele săptămîni, presa a contribuit la alimentarea zvonurilor, anunţînd că cei care vor încerca să se îmbogăţească din trecerea la euro riscă pedepse cu închisoarea. Un amendament legislativ permite calificarea drept infracţiuni a creşterilor de preţ nejustificate, pedepsele fiind amenzi şi maxim patru ani de închisoare, dar numai pentru bunurile şi serviciile cu preţuri reglementate la nivel central, potrivit Ministerului Justiţiei.