Ministrul slovac al Afacerilor Externe a declarat ieri că Slovacia sprijină deplin aderarea României la spaţiul Schengen şi că decizia privind extinderea acestui spaţiu trebuie luată exclusiv în baza criteriilor tehnice stabilite prin acquis, fără impunerea de condiţionări suplimentare. Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, s-a aflat, ieri, în vizită oficială la Bratislava, unde a avut consultări cu omologul slovac, Mikulas Dzurinda şi cu Frantisek Sebej, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului slovac. Baconschi a mulţumit părţii slovace pentru sprijinul acordat în vederea aderării la Schengen şi a subliniat că România este interesată de o acţiune comună în ceea ce priveşte Politica Europeană de Vecinătate. Totodată, şeful diplomaţiei române a felicitat Slovacia pentru integrarea în Zona Euro şi şi-a exprimat speranţa că România i se va alătura în 2015. Vizita a prilejuit un schimb de idei pe subiecte care vizează cooperarea româno-slovacă, agenda europeană, inclusiv aderarea României la spaţiul Schengen, incluziunea socială a romilor, Strategia UE pentru Regiunea Dunării, securitatea energetică, perspectiva financiară a UE, problematica regională cu accent pe Parteneriatul Estic, precum şi evoluţiile din Orientul Mijlociu. România nu a uitat că Slovacia a fost prima ţară din UE care a ratificat Tratatul de Aderare a ţării noastre la UE şi nici că Slovacia s-a numărat printre primele ţări care a liberalizat piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii români.
Partidul Popular European (PPE) susţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, până la sfârşitul lui 2011, a declarat, ieri, Mario David, vicepreşedintele partidului. Hotărârea politică privind aderarea celor două ţări poate fi luată în iunie, a declarat Mario David. În urmă cu două luni, el a condus grupul de lucru al PPE pe această temă. Grupul a fost creat după ce Franţa şi Germania au declarat oficial că o posibilă aderare la Schengen a celor două ţări, în această perioadă, ar fi prematură. ”Eu cred că poziţiile Franţei şi Germaniei au avut la bază o hotărâre politică luată înainte de prezentarea rapoartelor tehnice. Sper ca evaluarea din martie să arate că ultima problemă, cea de la frontiera bulgaro-turcă, a fost soluţionată”, a spus Mario David. Grupul de Evaluare Schengen (Sch-Eval) a aprobat, luni, rapoartele tehnice asupra nivelului de pregătire al Bulgariei de a adera la spaţiul Schengen. Potrivit raportului, Bulgaria a îndeplinit criteriile Schengen în privinţa implementării SIS/SIRENE, dar este necesar să depună eforturi suplimentare pentru a face faţă problemelor de la frontiera cu Turcia. Comisiile parlamentare pentru Politică Externă din România şi Bulgaria au prezentat, miercuri, o declaraţie comună privind pregătirea celor două ţări să adere la spaţiul Schengen. Declaraţia survine într-un context în care este aproape sigur faptul că România şi Bulgaria nu vor fi primite în Schengen la termenul prevăzut iniţial, în martie 2011.
Eventuala aderare a României la Spaţiul Schengen nu va implica măsuri suplimentare din partea autorităţilor de frontieră ungare, afirmă un oficial de la Budapesta. Zsuzsanna Vegh, şeful Biroului pentru Imigraţie şi Cetăţenie, a declarat că, deşi deschiderea frontierei dintre Ungaria şi România comportă anumite riscuri, autorităţile române, care au pregătit de mult timp aderarea, au demonstrat că pot limita imigraţia ilegală.