După o existenţă de numai 15 ani, moneda slovenă, tolarul, a ieşit la pensie cedînd locul monedei unice europene. Astfel, Slovenia a devenit cea de-a 13-a ţară membră a Uniunii Economice Monetare şi prima ţară ce adoptă euro dintre cele zece care au aderat la Uniunea Europeană, în 2004.
Guvernatorul Băncii Centrale a Sloveniei, Mitja Gaspari, a dat asigurări că întreaga reţea bancară este bine pregătită pentru a face faţă trecerii la euro. Băncile au fost dotate cu un total de un miliard de euro în bancnote şi monede ce au fost puse în circulaţie pentru a înlocui cele 215 miliarde de tolari care se află încă în circulaţie. Băncile sînt, în general, închise în primele zile ale anului, dar, special pentru momentul trecerii la moneda unică, 52 de sedii de bănci din 42 de oraşe ale Sloveniei au fost deschise în zilele de 1 şi 2 ianuarie. Tolarul, a cărui rată de schimb a fost stabilită la 239,64 de unităţi pentru un euro, va circula în paralel cu moneda unică pentru încă 15 zile, după care va fi complet retras din circulaţie.
Pentru sloveni schimbarea monedei nu este cu totul neobişnuită. Cu 15 ani în urmă, în anul 1991, pentru a marca independenţa noului stat faţă de regimul de la Belgrad, Slovenia a renunţat la dinarul iugoslav. Supranumită şi 'mica Elveţie a Balcanilor', cu o populaţie de nici două milioane de locuitori, Slovenia s-a evidenţiat pentru modul eficient în care a ţinut sub control inflaţia şi pentru ritmul de creştere economică. În 2005 şi 2006, creşterea preţurilor nu a depăşit 2,5%, iar creşterea minoră înregistrată luna trecută (+0,4%) este trecătoare, au dat asigurări autorităţile de la Ljubljana. Potrivit experţilor, creşterea economică va ajunge în 2007 la circa 5% din Produsul Intern Brut. Creşteri de preţuri s-au înregistrat, mai ales, în restaurante, din cauza creşterii preţurilor legumelor, precum şi în sectorul serviciilor, din cauza lipsei concurenţei în domeniu.
Adoptarea euro a fost coordonată de un comitet de coordonare împreună cu reprezentanţii Guvernului, sectorului industriei, salariaţilor şi consumatorilor. Din martie 2006 preţurile sînt afişate atît în tolar, cît şi în euro, pîna în iunie 2007. Fosta republică iugoslavă a îndeplinit toate condiţiile necesare, nivelul datoriei publice, mărimea deficitului bugetar, rata dobînzii şi rata inflaţiei, pentru a adera la zona euro. Raportul privind convergenţa noilor membri ai Uniunii Europene arată că progresul în ţări ca Cehia, Estonia, Cipru, Letonia, Ungaria, Malta, Polonia, Slovacia şi Suedia este inegal. Lituania este acum virtualul număr 14 în Uniunea Economică Monetară îndeplinind toate criteriile de convergenţă, cu excepţia ratei inflaţiei, care este prea ridicată.