Slujbă la mina cu rămăşiţele familiei ţarului Nicolai al II-lea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Slujbă la mina cu rămăşiţele familiei ţarului Nicolai al II-lea

Monden 20 Mai 2013 / 00:00 348 accesări

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a oficiat o slujbă religioasă pentru pomenirea morţilor la crucea instalată pe un puţ de mină în apropiere de Ekaterinburg, în estul Munţilor Urali, loc în care, după cum consideră Biserica Ortodoxă Rusă, s-a încercat distrugerea rămăşiţelor pământeşti ale familiei ţarului Nicolai al II-lea. După ce-au fost executaţi în casa familiei Ipatiev, ţarul Nicolai al II-lea, soţia sa Aleksandra şi cei cinci copii ai acestora, plus câţiva servitori, au fost aruncaţi în puţul unei mine de cărbune, bolşevicii încercând să ascundă urmele crimei comise. Slujba a fost oficiată nu doar în amintirea familiei ţarului Nicolai, ci şi în memoria tuturor victimelor represaliilor comuniste.

Rusia celebrează, în 2013, pe scară largă, 400 de ani ai Dinastiei Romanovilor, în acest an împlinându-se şi 95 de ani de la executarea ultimului ţar al ruşilor, Nicolai al II-lea şi a familei sale de către bolşevici. În septembrie 2000, la Ganina Iama, locul unde se află puţul de mină, s-a deplasat defunctul patriarh Aleksii al II-lea şi a dat binecuvântarea pentru construcţia unei mănăstiri, aici. Complexul monahal în memoria martirilor imperiali, care a fost ridicat în numai trei ani, include şapte biserici din lemn, după numărul de membri ai familiei ţarului. Mina în care au fost aruncate rămăşiţele pământeşti ale ţarului rus şi ale familiei sale se află în prezent în mijlocul acestui complex, în fiecare zi, după slujba de seară, aici efectuându-se o procesiune religioasă.

În conformitate cu versiunea cea mai răspândită privind evenimentele de atunci, în iulie 1918, puţul de mină abandonat a fost ales ca loc pentru distrugerea osemintelor familiei ţarului Nicolai al II-lea, în noaptea de 16/17 iulie. După cum au stabilit istoricii, în dimineaţa următoare, când zvonuri despre locul în care se aflau trupurile celor din familia ţaristă au început să se răspândească prin oraşul Ekaterinburg, Iakov Iurovski, cel care a condus plutonul de execuţie, a ridicat morţii pentru a-i ascunde în altă parte. Atunci când vehiculul care transporta trupurile s-a defectat în timpul deplasării către noul loc desemnat, el a ales să îngroape cadavrele într-o groapă comună şi, apoi, a turnat acid sulfuric pe chipurile morţilor şi a mascat locul stivuind traverse de cale ferată deasupra. Groapa se afla pe un drum de căruţe părăsit, Kroptiaki, la circa 19 kilometri la nord de Ekaterinburg. Două cadavre au fost arse. Ţarul Nicolai al II-lea a fost canonizat drept sfânt al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Taguri articol


12