Smirnov păstrează suspansul cu privire la viitorul său politic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ar putea fi reluate negocierile în dosarul transnistrean

Smirnov păstrează suspansul cu privire la viitorul său politic

Externe 23 Aprilie 2011 / 00:00 678 accesări

Negocierile oficiale în formatul 5+2 în vederea soluţionării conflictului transnistrean ar putea fi reluate după întâlnirea informală a ţărilor participante la proces, ce va avea loc la Moscova în lunaiunie, a declarat, ieri, liderul separatist Igor Smirnov. Acesta şi-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a discuta modalităţile de soluţionare a conflictului transnistrean cu oficialii de la Chişinău. Igor Smirnov se afla ieri în Rusia, unde avea programate discuţii cu oficiali de la Kremlin despre alegerile prezidenţiale care vor avea loc în decembrie în regiunea transnistreană.

Consultări informale în formatul 5+2 privind conflictul transnistrean a avut loc la începutul lunii aprilie la Viena, însă nu s-a ajuns la un acord în vederea reluării negocierilor oficiale, în pofida aşteptărilor exprimate de Chişinău. Următoarea rundă de consultări va avea loc în iunie la Moscova. Negocierile în format 5+2 presupun participarea, în afara părţilor implicate în conflict, a reprezentanţilor Rusiei, Ucrainei şi OSCE, care au statut de negociatori, şi ai SUA şi UE, care sunt observatori. Negocierile oficiale în conflictul transnistrean sunt întrerupte din 2006 de către Rusia şi Tiraspol, întrucât, consideră analiştii, Moscova a preferat negocieri bilaterale prin care îşi putea exercita o influenţă mai mare. Şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit la sfârşitul lunii martie la Moscova cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, şi a accentuat, într-o conferinţă de presă, că este importantă reluarea oficială a negocierilor în format 5+2. Acesta a pledat din nou pentru dialog direct între Chişinău şi Tiraspol, arătând clar că oficialii de la Moscova doresc ca Transnistria să aibă statut de parte egală în discuţii, ceea ce autorităţile de la Chişinău resping. Serghei Lavrov a afirmat, de asemenea, că Rusia se pronunţă pentru un statut special al Transnistriei în cadrul R. Moldova, iar, potrivit presei ruse, autorităţile de la Chişinău şi Moscova au ajuns la un acord în acest sens. Ministerul Afacerilor Externe de la Tiraspol a anunţat, ulterior, că Transnistria nu va renunţa niciodată la procesul de recunoaştere internaţională a independenţei sale.

Pe de altă parte, liderului regimului separatist de la Tiraspol a declarat, la Moscova, că este de acord ca preşedintele regiunii să aibă limitate la două mandatele consecutive, deşi consideră această măsură drept o încălcare a drepturilor omului. Limitarea mandatelor prezidenţiale nu le permite oamenilor să voteze pentru politicienii pe care îi susţin. Limitarea numărului de mandate prezidenţiale nu se aplică însă la alegerile din luna decembrie, care îi permit lui Igor Smirnov să candideze pentru cel de-al cincilea mandat la conducerea regiunii. „Actuala legislaţie îmi permite atât mie, cât şi oricărui cetăţean al Republicii Moldova participarea la alegeri”, a afirmat acesta. Liderul regimului separatist de la Tiraspol a refuzat să spună dacă va candida sau nu la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în regiune în decembrie 2011.



12