Trimiterea mesajelor text de pe telefonul mobil în timpul şofatului este mai periculoasă decît consumul de alcool sau de droguri la volan, potrivit unui studiu britanic. Timpii de reacţie ai unei persoane care scrie sms-uri la volan scad cu pînă la 35%, pe cînd în cazul unei persoane care a consumat droguri sau alcool aceştia scad cu 12, respectiv 21%, potrivit unui studiu realizat de Laboratoarele de Cercetare a Transportului (TRL) din Marea Britanie. Studiul mai arată că abilitatea de a menţine maşina pe bandă sau de a conduce la o distanţă sigură de autoturismul din faţă este diminuată faţă de şoferii care au luat cannabis.
Nick Reed, cercetător la TRL, a spus că şoferii care trimit mesaje text în maşină sînt distraşi în momentul în care iau mîna de pe volan pentru a folosi telefonul, cînd citesc mesaje pe ecranul mic al telefonului sau cînd se gîndesc la conţinutul mesajului pe care îl scriu. “Această combinaţie de factori determină scăderea timpilor de reacţie şi a controlului vehiculului, ceea ce plasează şoferul într-un pericol mai mare decît dacă ar fi consumat alcool la limita legală”, a explicat Reed. Cercetătorii TRL au spus că scrierea unui mesaj text la volan durează în medie 63 de secunde, timp în care maşina poate parcurge peste jumătate de kilometru, în limitele vitezei legale din oraş şi peste 1,5 kilometri pe autostradă.
Aproape jumătate din tinerii cu vîrste cuprinse între 18 şi 24 de ani recunosc că trimit mesaje text la volan, potrivit unui studiu separat al Fundaţiei RAC. Pentru studiul TRL au fost selectaţi 17 tineri de 18-24 de ani, care au luat parte la o simulare de test-drive, în care au scris mesaje text şi au citit sau ignorat sms-uri cînd le primeau. Studiul a arătat clar că un şofer care scrie mesaje pe telefonul mobil este mai distras decît unul care a băut pînă la limita legală a consumului de alcool.