SMURD Constanța, intervenție ultra-rapidă pe două roți!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un minut - diferența între viață și moarte

SMURD Constanța, intervenție ultra-rapidă pe două roți!

Eveniment 20 August 2017 / 14:33 1349 accesări

De duminică, 20 august, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Constanța poate interveni mai repede în situații de urgență. Două motociclete, care pot atinge și 200 de kilometri pe oră, au intrat în dotarea pompierilor și vor putea ajunge foarte repede la locul unui accident, oricât de aglomerat. Motocicletele pot trece cu ușurință printre mașinile blocate la semafor, fiind cu atât mai utile cu cât, în sezonul estival, circulația pe șosele este imposibilă. Paramedicii au cu ei tot ce le trebuie: defibrilatoare pentru cazurile de stop cardiac, gulere cervicale, folosite foarte des la persoane căzute de la înălțime sau la accidente rutiere, și chiar echipamente pentru acordarea primului ajutor bebelușilor.

Într-o perioadă în care populația din județul Constanța se dublează, ceea ce înseamnă că și numărul situațiilor de urgență crește simțitor, echipajele de intervenție au nevoie vitală de dotări moderne. De aceea, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Constanța a primit două motociclete cu defibrilator pentru intervenții și mai rapide în situații-limită. Vehiculele de prim ajutor au fost predate Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ Constanța în prezența șefului Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat. Cele două motociclete, care pot atinge și 200 de kilometri pe oră, au intrat în dotarea pompierilor și vor putea ajunge foarte repede la locul unui accident, oricât de aglomerat. Motocicletele, care cântăresc fiecare 280 kg, pot trece cu ușurință printre mașinile blocate la semafor. Cele două vehicule sunt cu atât mai utile cu cât, în sezonul estival, circulația pe șosele este imposibilă. Paramedicii au cu ei tot ce le trebuie: defibrilatoare pentru cazurile de stop cardiac, gulere cervicale, folosite foarte des la persoane căzute de la înălțime sau la accidente rutiere, și chiar echipamente pentru acordarea primului ajutor la bebeluși.

„ÎN SEZONUL ESTIVAL, SERVICIILE DE URGENȚĂ SUNT SOLICITATE LA MAXIM“

Constanța este primul oraș, după Capitală, în care paramedicii primesc vehicule pe două roți. Deocamdată doar una dintre motociclete va fi trimisă în misiuni, pentru că cea de-a doua nu are încă echipajul complet. „Orașul Constanța nu a fost ales întâmplător. În sezonul estival, serviciile de urgență sunt solicitate la maxim și, de aceea, motocicletele SMURD asigură intervenții prompte și salvatoare de vieți. Sincere aprecieri tuturor celor care s-au implicat în susținerea bunei desfășurări a serviciilor de intervenție rapidă și de înaltă competență ale echipajelor SMURD”, a declarat dr. Raed Arafat. El a spus că motocicletele vor fi conduse de 13 paramedici, dintre care o parte au fost deja instruiți, iar o parte sunt în curs de pregătire pentru conducere preventivă la școala pilotului de curse Titi Aur. Arafat a adăugat că prețul unei astfel de motociclete ajunge la aproximativ 20.000 de euro. „Costul este justificat pentru că aici vorbim de o motocicletă dotată, care are pe ea toate echipamentele necesare pentru a se interveni în regim de urgență“, a afirmat secretarul de stat Raed Arafat. El a adăugat că astfel de motociclete sunt folosite deja în Capitală. „Cel puțin proiectul din București ne-a dovedit că se ajunge foarte repede în anumite zone aglomerate. Sunt un vârf de lance când ambulanța este la o distanță mai mare, iar până ajunge ambulanța ele pot face treaba foarte bine. Avem cazuri în care primii care au ajuns au fost motocicliștii, au defibrilat, au resuscitat, iar când a ajuns echipajul de la ambulanță, persoana era cu ritmul cardiac recuperat“, a spus secretarul de stat.

DIFERENȚA DINTRE VIAȚĂ ȘI MOARTE

Arafat a adăugat că, prin folosirea unui vehicul pe două roți, timpul de intervenție se reduce semnificativ, un lucru crucial în cazul pacienților cu stop cardiac. „Din analiza noastră, timpul de reacție poate să scadă de la două - trei minute până la 10 minute. Depinde de zonă. Dacă vom câștiga trei - patru minute pe intervenție la un stop cardiac este un lucru foarte mare“, a spus secretarul de stat în MAI. La rândul lor, medicii spun că principalul avantaj al vechiculelor pe două roți este acela că-i vor aduce pe paramedici mai repede la pacienții care au nevoie de ajutor. „În situația unui stop cardio-respirator, un minut face diferența între viață și moarte“, a spus dr. Rodica Tudoran, medic șef la UPU a Spitalului Județean Constanța. Motocicletele vor fi folosite în misiuni doar pe timpul zilei și doar dacă nu sunt condiții meteo nefavorabile.



12