Snowden a decapitat Serviciul britanic de informaţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Snowden a decapitat Serviciul britanic de informaţii

Externe 30 Ianuarie 2014 / 00:00 473 accesări

Şeful serviciului guvernamental britanic de informaţii (GCHQ), afectat în ultimele luni de dezvăluirile fostului consultant NSA Edward Snowden, va demisiona până la sfârşitul lui 2014, a anunţat Ministerul britanic al Afacerilor Externe. Ian Lobban, de 53 de ani, va demisiona după zece ani de activitate în această funcţie. Demisia sa a fost anunţată marţi, însă acesta va continua să-şi îndeplinească funcţiile până la sfârşitul anului. „În calitate de director la GCHQ (Government Communications Headquarters), a făcut o muncă extraordinară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe. „Anunţul este pur şi simplu începutul unui proces destinat găsirii unui succesor pentru acest post”, a adăugat acesta.

Ian Lobban a fost angajat la GCHQ în anul 1983. În noiembrie 2013, a devenit primul şef al GCHQ care s-a exprimat în mod public, cu ocazia unei audieri în faţa comisiei parlamentare britanice însărcinate cu anchetarea dezvăluirilor lui Snowden. Fostul consultant NSA, în prezent refugiat în Rusia, a dezvăluit în decursul mai multor luni amploarea supravegherii realizate de NSA şi GCHQ, provocând un scandal internaţional.

Aliaţii europeni ai SUA nu par să uite prea uşor dezvăluirile. Cancelarul german, Angela Merkel, se va întâlni vineri, la Berlin, cu secretarul de Stat american, John Kerry, pe fondul tensiunilor bilaterale. Angela Merkel a criticat de curând metodele practicate de SUA în materie de spionaj, apreciind că ţările occidentale care sacrifică libertatea în numele securităţii transmit „un semnal negativ statelor nedemocratice”. „Acţiunile în care scopul justifică mijloacele (...) afectează încrederea, rezultatul fiind, de fapt, mai puţină securitate”, a insistat cancelarul Merkel. Cei doi lideri vor avea o întâlnire oficială înainte ca John Kerry să participe la Conferinţa pe teme de securitate de la München, care se va desfăşura de vineri până duminică. Pe agenda discuţiilor figurează conflictul din Siria şi criza din Ucraina, dar, foarte probabil, Angela Merkel va aborda şi problema spionajului practicat de NSA.



12