Soarta câinilor fără stăpân, decisă de constănţeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Modificare legislativă

Soarta câinilor fără stăpân, decisă de constănţeni

Eveniment 23 Noiembrie 2011 / 00:00 5429 accesări

SONDAJ Primăria Constanţa, la fel ca celelalte autorităţi locale din România, va cere opinia cetăţenilor în legătură cu gestionarea problemei câinilor fără stăpân. Primarul Radu Mazăre a anunţat că municipalitatea va face demersuri să afle poziţia majorităţii constănţenilor faţă de această problemă. „La Constanţa, vom consulta populaţia. Asta am spus întotdeauna. În niciun caz nu vom ţine câinii în adăposturi speciale ca să cheltuim banii pentru a-i hrăni, în timp de criză. Mai bine dăm subvenţie pentru gigacalorie sau îi hrănim pe nevoiaşi. Dacă populaţia o să spună că este bine să îi omorâm, atunci îi omorâm, dacă nu, atunci o să stăm cu ei ca şi până acum, în oraş”, a declarat primarul. Mazăre a mai spus că nu va organiza un referendum pentru că ar fi prea mari cheltuielile. „O să facem aşa cum am procedat şi cu bugetul, o să consultăm populaţia. Oamenii vor putea să comunice opinia lor prin telefon sau prin e-mail, urmând să facem publice aceste informaţii de contact. În acelaşi timp vom face şi un sondaj ca să vedem care este opinia populaţiei, pe care o vom prezenta public. În funcţie de rezultatele sondajului, vom decide, anul viitor, ce vom face cu câinii, dacă îi omorâm sau nu”, a mai spus Mazăre.

„CUM VOR OAMENII” Primarul a făcut anunţul privind consultarea populaţiei după ce, ieri, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stapân a fost adoptat de deputaţi cu 168 de voturi favorabile, 111 împotrivă şi 14 abţineri. Actul normativ le dă posibilitatea autorităţilor locale să decidă cum să gestioneze situaţia câinilor comunitari, dar numai după ce consultă populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier. Încă de când era în stadiul de proiect, actul normativ a stârnit nemulţumiri, mai ales în rândul organizaţiilor nonguvernamentale de profil. Totodată, Opoziţia a acuzat puterea că sprijină o lege ce va da voie primarilor să eutanasieze în masă câinii fără stăpân şi care permite sub acoperământ legal tratamente brutale pentru animale. Din acest motiv, iniţiatorii legii au inclus un articol prin care opinia cetăţeanului constituie punctul de pornire pentru deciziile ulterioare ale autorităţilor locale. Potrivit legii, abia după consultare se pot lua măsuri în privinţa câinilor fără stăpân. „Actuala lege e mult mai bună decât precedenta. Din două rele l-am preferat pe cel mai mic. E adevărat că a omorî câinii nu este o soluţie. Eu nu vreau să se spună că s-a dat drumul la măcel. De aceea în lege e prevăzută consultarea populaţiei. Se va proceda cum vor oamenii”, a declarat deputatul Antonella Marinescu.

CE SPUNE NOUA LEGE În legea adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, se arată că patrupedele găsite pe stradă vor fi adăpostite în centre special amenajate timp de 30 de zile. În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, ei pot fi păstraţi în adăposturi, sterilizaţi şi returnaţi în teritoriu sau, în ultimă instanţă, eutanasiaţi dacă există o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. În cazul câinilor nerevendicaţi se prevede posibilitatea adoptării lor în termen de şapte zile de către persoane fizice, juridice sau de centrele de adopţie înfiinţate de organizaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor. Alte reglementări aduse de lege vizează obligativitatea sterilizării câinilor din curţile oamenilor, în caz contrar stăpânul fiind obligat să plătească o taxă anuală la stat, un alt articol prevede ciparea câinilor, inclusiv a celor care au stăpâni, alt articol prevede că animalele fără stăpân nu vor mai putea fi hrănite pe spaţiul public. În privinţa câinilor cu stăpân, deputaţii au decis ca proprietarii să cureţe după ei când îi scot afară să-şi facă nevoile. În plus, câinii cu vârsta de până la cinci luni vor rămâne în adăposturi până la revendicare sau adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni.



12