Soarta corurilor din România, dezbătută la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Soarta corurilor din România, dezbătută la Constanţa

Cultură 17 Iunie 2013 / 00:00 403 accesări

Pentru prima dată în cei 23 de ani de la înfiinţare, Asociaţia Naţională Corală din România (ANCR) s-a întrunit la Constanţa, la invitaţia vicepreşedintelui ei, Înaltpreasfinţitul (IPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Corurile păstorite de ierarhul tomitan, dar şi tradiţia corală instaurată de Ioan D. Chirescu, la Cernavodă, precum şi cea promovată la Constanţa, de maestrul Boris Cobasnian, au recomandat oraşul de la malul mării ca loc perfect de desfăşurare a evenimentului. „Se pare că a devenit o tradiţie să organizăm adunarea generală a ANCR în afara Bucureştiului, în diverse oraşe din ţară, cu activitate corală deosebită”, a spus preşedintele ANCR, dirijorul Voicu Enăchescu, care este şi director al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”.

LIPSĂ DE FINANŢARE Cei aproximativ 40 de participanţi din întreaga ţară, care au luat parte la adunarea generală a ANCR, desfăşurată sâmbătă, în sala de protocol a Casei de Cultură a Sindicatelor, au adus în discuţie principalele probleme cu care se confruntă asociaţia. S-a pus accentul, în mod deosebit, pe necesitatea finanţării ANCR.

„În cadrul acestei întâlniri, s-au pus problemele corurilor din România, religioase şi laice. Fiecare şi-a spus durerea şi dorinţele şi de aceea, sintetizând părerile tuturor, s-au propus nişte strategii de îmbunătăţire a activităţii corale din România, de stimulare a acestei activităţi, chiar printr-o intervenţie guvernamentală, pentru că această cântare corală face parte din spiritualitatea poporului român, din zestrea şi podoaba românilor. Credem că această şedinţă de la Constanţa a fost foarte rodnică”, a spus IPS Teodosie.

NEÎNŢELEGEREA FENOMENULUI CORAL „Din păcate, în România, există o lipsă de înţelegere a fenomenului coral. Mulţi nu conştientizează ce importanţă enormă are muzica corală în educarea estetică a populaţiei întregi, pornind de la copii până la persoane de vârsta a treia. Este cea mai uşoară formă de educare estetică muzicală, deoarece nu presupune niciun efort deosebit: nu e nevoie nici de instrumente, nici de săli speciale de repetiţie. E nevoie de dragoste de muzică, bunăvoinţă şi un om care să se implice trup şi suflet”, a spus preşedintele ANCR, dirijorul Voicu Enăchescu. În prezent, asociaţia numără 82 de coruri, la care se alătură 120 de membri individuali.

RECITAL ARMONIA Adunarea generală a ANCR s-a încheiat într-o notă optimistă, cu un recital susţinut de Corala bărbătească ortodoxă Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului. Din programul coralei, dirijată de arhid. drd. Iulian Dumitru, nu au lipsit nici cântecele din repertoriul religios, dar nici din cel laic. La propunerea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Armonia i-a cântat „La mulţi ani!” preşedintelui ANCR, maestrul Voicu Enăchescu, care, la sfârşitul lunii mai, a împlinit 70 de ani.

Potrivit ierarhului dobrogean, corala Armonia se pregăteşte intens, în această perioadă, pentru a reprezenta aşa cum se cuvine Constanţa şi implicit, România, la prima ediţie a Olimpiadei Europene de Muzică de la Graz, Austria. Evenimentul se va desfăşura în perioada 14-21 iulie. În iulie 2012, Armonia a fost dublu medaliată cu aur la Olimpiada Corală Mondială desfăşurată în Statele Unite ale Americii.



12