Soarta donațiilor muzeale, dezbătută la Topalu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Soarta donațiilor muzeale, dezbătută la Topalu

Cultură 24 Octombrie 2014 / 00:00 1944 accesări

Istorici de artă, directori de muzee, muzeografi și șefi de secție din București, Ploiești, Galați și Brăila s-au reunit, ieri, la Topalu, pentru a dezbate un subiect de actualitate - donațiile muzeale și pericolele în care sunt acestea. Dezbaterea cu tema „Donațiile muzeale, în pericol?”, moderată de directorul Muzeului de Artă Constanța, dr. Doina Păuleanu, în prezența primarului comunei Topalu, Gheorghe Murat, a avut ca punct central soarta Muzeului de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din localitate. Colecția donată comunei natale de medicul Gheorghe Vintilă se află în pericol după ce moștenitorul medicului, Mario Vintilă, a cerut revocarea acesteia în instanță. El a invocat faptul că nu sunt respectate condiții din actul de donație. Au mai fost aduse în discuție și alte colecții aflate în pericol sau care au fost deja risipite. Este cazul colecției „Doctor Dona”, care a fost retrocedată moștenitorilor familiei de către Muzeul Național de Artă al României, iar operele de artă au fost vândute la licitație. De asemenea, s-au mai adus în discuție colecțiile cărora li s-au retrocedat sediile, precum Muzeul „Cornel Medrea” sau Muzeul de Artă „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck” din București.

„A fost o întâlnire fructuoasă, au venit foarte mulți oameni de cultură din toată țară, care au constatat că muzeul se află în condiții extraordinare. Sunt respectate condițiile de temperatură, umiditate, securitate... Donația a fost făcută de medicul Gheorghe Vintilă, un fiu al comunei Topalu, în memoria părinților săi, primii învățători din Topalu. Valoarea acestei colecții e inestimabilă. Acest muzeu e unicat în mediul rural și Europa. Muzeul nu este al primarului, este muzeul comunei Topalu. Donația a fost făcută pentru comuna Topalu, ca să nu fie înstrăinată niciodată”, a precizat primarul comunei, Gheorghe Murat. Referindu-se la procesul inițiat în 2008 de moștenitorul medicului, Mario Vintilă, reprezentat de o puternică și cunoscută casă de avocatură din București, Mușat & Asociații, primarul a afirmat: „Se pregătește un mare furt de tablouri la Topalu”.

DONAȚIE DIN RAŢIUNI SENTIMENTALE „Am ales Topalu din raţiuni sentimentale, pentru că el reprezintă obârşia neamului meu (...) Părinţii mei, Dinu şi Sevasta Vintilă, s-au numărat printre animatorii culturali ai comunei, de numele lor fiind legate construirea primei şcoli primare din sat, înfiinţarea bibliotecii, a căminului cultural”, spunea doctorul Gheorghe Vintilă, justificându-și nobilul gest de a dona comunei natale opere de artă colecționate pe parcursul a patru decenii. Printre aceste operă de artă se află picturi semnate de artiști precum Grigorescu, Luchian, Tonitza, Pallady, Petraşcu, Dărăscu, Şirato, Iser, Steriadi, Ressu, Ghiaţă și Ciucurencu, dar și sculpturi realizate de Jalea, Paciurea, Medrea şi Oscar Han. Piesa de rezistență a colecției o reprezintă celebra pictură „Cap de fetiță”, de Nicolae Tonitza, realizată în ulei pe carton.

Taguri articol


12