Soarta Marii Britanii și a UE stă în votul britanicilor indeciși

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Soarta Marii Britanii și a UE stă în votul britanicilor indeciși

Externe 12 Iunie 2016 / 16:21 608 accesări

Opinia publică britanică este încă mult prea divizată pentru a spune cu certitudine direcția în care se îndreaptă țara, înaintea referendumului din 23 iunie. Se pare că totul stă în mâinile celor indeciși, dacă vor rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din UE, scrie Bloomberg. Un studiu online realizat de Pinium pentru ziarul britanic ”The Observer” a arătat că 44% dintre britanici susțin rămânerea regatului în spațiul comunitar, în timp ce 42% vor ieșirea din UE. Un alt studiu, realizat deYouGov, publicat în ”Sunday Times”, arată că 43% dintre britanici doresc ieșirea din UE și numai 42% doresc rămânerea. Pe măsură ce termenul referendumului se apropie, atitudinea votanților pare să se cristalizeze. Totuși, având în vedere cât de aproape sunt în sondaje cele două tabere, soarta Marii Britanii stă în mâinile celor câteva procente care sunt încă indeciși.

Nehotărârea britanicilor privind Brexitul afectează lira sterlină, ajunsă la minimul ultimelor patru luni. Un sondaj recent arată că tabăra ce dorește ieșirea Marii Britanii din UE are un avans de 10%, arată B1 TV. Lira sterlină a scăzut cu 1,4%, la 1,4 dolari, cea mai mare scădere din 22 februarie încoace. Indicele de volatilitate pe o lună, care ia în calcul și perioada post-referendum, a urcat la maximul ultimelor șase săptămâni. Acest lucru arată că traderii se pregătesc pentru mai multă agitație după referendum. Cel mai recent sondaj, realizat pe 2.000 de persoane, de cotidianul ”The Independent”, anunță 55% pro-Brexit, cel mai mare avans de până acum.

Deocamdată, britanicii s-au putut delecta cu o paradă grandioasă la Londra, cu ocazia aniversării reginei Elisabeta, monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria regatului. Majestatea Sa a împlinit 90 de ani. Din păcate, impresionanta ceremonie a fost marcată şi de un incident neplăcut, după ce unul dintre soldaţii regimentului de gardă a leşinat. Ceremoniile au atins punctul culminant odată cu parada militară cunoscută drept Trooping the Colour. Alături de soțul ei, prințul Philip, care vineri a împlinit 95 de ani, regina a salutat mulţimea dintr-o caleaşcă de epocă: faetonul cu fildeş din 1842 al reginei Victoria. Îmbrăcată într-un pardesiu verde-brotac și o pălărie asortată, suverana a atras toate privirile. Aproximativ 1.500 de militari în uniformă de paradă și 300 de cai au defilat la ceremonie.

Sărbătoarea nu s-a terminat încă. O petrecere uriaşă va fi organizată de-a lungul aleii Mall din Londra, în prezența a peste 10.000 de participanți. Regina nu este născută în luna iunie, ci pe 21 aprilie 1926. Evenimentele pentru celebrarea ei sunt însă sărbătorite în iunie, conform unei tradiții istorice, pentru a evita capriciile vremii. De-a lungul domniei sale, regina Elisabeta a vizitat 116 ţări, a aprobat peste 3.500 de legi ale Parlamentului şi are 115 de tablouri cu chipul său.

Taguri articol


12