VIZIUNE PE TERMEN LUNG. Haosul din România şi nemulţumirile românilor legate de măsurile Guvernelor Boc, conduse din umbră de Băsescu, i-au determinat pe social democraţi să elaboreze un proiect pentru un program de guvernare pentru perioada 2012-2020. Proiectul iniţiat de PSD se doreşte a fi o alternativă la programul portocaliilor, care a vizat luarea unor măsuri nepopulare mai mult au adâncit criza în România. Liderii PSD au anunţat, ieri, finalizarea amplului proiect, elaborat după trei luni de muncă, dar care mai poate suferi modificări în urma dialogului şi cu alţi specialişti. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că unul din principiile care au stat la baza întocmirii programului de guvernare PSD este modalitatea de impozitare, care se va adresa, în principal, către capital, nu către muncă. La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional al PSD (CN), Adrian Năstase, a declarat că PSD a creat \"un orizont de aşteptare\", astfel că social-democraţii doresc să propună soluţii la problemele existente, în prezent, în societate. \"Vrem ca acest program să fie credibil, să reprezinte o viziune pentru o perioadă mai lungă, să ne raportăm şi la ce a fost strategia dezvoltării durabile, cu ţinta 2025, dar şi o raportare la ceea ce este obiectivul UE - Strategia 2020\", a susţinut Năstase. Programul de guvernare al PSD cuprinde şi o posibilă structură a Guvernului, care a reieşit în urma discuţiilor din interiorul PSD. În viziunea social democraţilor, Cabinetul ar urma să aibă 13 ministere şi patru miniştri delegaţi.
PROPUNERI DE IMPOZITARE. Surse din partid au susţinut că PSD lucrează cu o variantă de taxare a veniturilor în trei trepte, veniturile anuale mai mici de 12.000 de lei urmând să nu fie impozitate. Surse din PSD au declarat, ieri, că PSD ar putea propune, dacă ajung la guvernare, o cotă unică de impozit pe profit, variantele luate în calcul fiind între 12 şi 16%. Aceleaşi surse au spus că mai mulţi lideri ai PSD ar opta pentru un impozit pe profit de 12%, ţinând cont şi de faptul că Bulgaria are un impozit de 10%. Social democraţii propun şi introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, pentru societăţile financiare şi de brokeraj, după modelul propus de socialiştii europeni. Proiectul programului de guvernare urmează să fie propus spre aprobare în mod oficial, la Congresul extraordinar PSD, organizat pe 16 octombrie.
PREMIERUL DIN OPOZIŢIE. Dacă pe liberali şi social democraţii îi apropia o dorinţă comună, aceea de a schimba guvernul condus de Boc, din declaraţia liderului PNL, Crin Antonescu, reiese că liberalii „nu caută un pretext pentru suspendarea preşedintelui”, dar îl suspendă pe Băsescu „dacă e nevoie”. În acelaşi context, Antonescu susţine că, dacă pică Guvernul Boc, premierul nu trebuie să fie de la social democraţi. Declaraţia liberalului nu l-a împresionat pe preşedintele PSD. \"Nu persoanele sunt importante. Putem stabili după aceea. După ce omorâm ursul, vedem ce facem cu pielea lui\", a declarat Ponta, adaugând ca, de fapt, în acest moment, la conducerea Guvernului este Elena Udrea, nu Emil Boc.
Principalele măsuri ale programului PSD
- taxarea veniturilor se va face în trei trepte: veniturile anuale mai mici de 12.000 de lei ar urma să nu fie impozitate, veniturile anuale între 12.000 şi 50.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 15%, veniturile anuale de peste 50.000 de lei, până la 144.000 lei, vor fi impozitate cu 25%, iar veniturile anuale peste pragul de 144.000 lei lunare (echivalente cu peste 12.000 lei lunar) vor fi impozitate cu 35%
- cotă unică de impozit pe profit, variantele luate în calcul fiind între 12% şi 16%
- impozit pe profit de 12%
- introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, pentru societăţile financiare şi de brokeraj