Câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură, scriitorul francez Patrick Modiano este ferm convins că un nou gen literar ar putea fi dezvoltat cu ajutorul internetului și al rețelelor de socializare. Noile tehnologii ar putea contribui să-i inspire pe viitorii scriitori să redacteze anumite fragmente și ulterior, acestea ar putea evolua într-un nou gen literar, a declarat scriitorul francez, întrebat despre impactul noilor tehnologii media asupra scrisului. ”În unele privințe, memoria este stimulată de lucrurile care apar și evoluează atât de rapid încât trebuie să răspundă acestei noi provocări”, a declarat Patrick Modiano, considerat un Marcel Proust contemporan. Mare parte din cele peste 30 de opere ale sale au tratat ocupația germană în Franța, în special a Parisului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Patrick Modiano a câștigat, la 9 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură, pentru arta memorialistică cu care a evocat cele mai neînțelese destine din perioada ocupației naziste, fiind cel de-al 15-lea autor francez care a primit premiul Nobel. Ieri, Patrick Modiano a susținut, la Academia Suedeză, discursul pe marginea Premiului Nobel câștigat, urmând ca miercuri, la Concert Hall din Stockholm, să aibă loc ceremonia oficială de înmânare a Premiului Nobel, alături de câștigătorii domeniilor Știință și Economie.
UN MARE SUCCES CARE NU SE POATE UITA Despre un alt fel de scriitură vine vorba când ne gândim însă la scriitoarea britanică J. K. Rowling, care a anunțat că va lansa 12 poveşti noi, bazate pe celebra franciză literară ”Harry Potter”, în apropierea sărbătorilor de Crăciun. Scriitoarea a anunţat pe site-ul său, Pottermore.com, că, începând de pe 12 decembrie şi până pe 24 decembrie, va publica, în fiecare zi, câte o nuvelă bazată pe personajele din populara franciză ”Harry Potter”.
Într-una dintre poveştile de Crăciun vor fi dezvăluite noi informaţii despre inamicul lui Harry Potter, Draco Malfoy, precum şi reţete pentru poţiuni. În plus, fanii francizei ”Harry Potter” vor avea şansa de a câştiga premii, prin rezolvarea unor ghicitori care rimează. Recent, scriitoarea britanică J. K. Rowling a publicat pe site-ul său o biografie a personajului Dolores Umbridge din franciza ”Harry Potter”, o profesoară care adoră culoarea roz, are un zâmbet cald şi predă la Şcoala de apărare împotriva artelor întunecate. Totodată, alături de biografia personajului Dolores Umbridge, J. K. Rowling a publicat alte cinci povestiri scurte pe site-ul Pottermore, inclusiv una despre închisoarea Azkaban şi o alta despre toate persoanele care au deţinut funcţia de ministru al Magiei.
Cărţile ”Harry Potter” au fost publicate între anii 1997 şi 2007 şi au fost adaptate pentru marele ecran, cu Daniel Radcliffe în rolul lui Harry, Emma Watson ca Hermione Granger şi Rupert Grint ca Ron Weasley. Filmele au avut încasări totale de 2,39 de miliarde de dolari. În vârstă de 49 de ani, J. K. Rowling, care înainte de a-şi publica romanele din seria ”Harry Potter” era o mamă singură ce trăia din ajutorul social, are o avere de aproximativ un miliard de dolari, potrivit revistei ”Forbes”. Totodată, J.K. Rowling este considerată una dintre cele mai influente femei britanice.