Societatea civilă din Transnistria vrea protecţia lui Putin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Societatea civilă din Transnistria vrea protecţia lui Putin

Externe 27 Mai 2015 / 00:00 323 accesări

Reprezentanții a 66 de organizaţii neguvernamentale din Transnistria s-au întrunit la Tiraspol, unde au decis să solicite protecție din partea preşedintelui rus, Vladimir Putin, în cazul unor ameninţări la adresa securităţii regiunii separatiste moldovene, informează gazeta.ru. Apelul organizaţiilor transnistrene a intervenit în contextul în care oficiali de la Moscova şi Tiraspol au avertizat recent că există riscul reizbucnirii conflictului în estul R. Moldova, după ce Parlamentul ucrainean a anulat dreptul de tranzit pentru trupele ruse staţionate în Transnistria. Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din R. Moldova, situat la graniţa cu Ucraina. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Rusia.

”Transnistria este acum o cetate ocupată, iar în estul Moldovei ar putea reizbucni un război”, a amenințat deputatul din Duma rusă Leonid Kalașnikov. ”Cu această denunțare, Ucraina nu doar că tulbură relațiile militare cu Rusia, pe care și așa nu le are, dar provoacă încă un război. Dar puțini înțeleg asta. Ce se va întâmpla cu voluntarii ruși care acum se află acolo? Unde să plece ei? Să zboare nu pot, pentru că nu au coridor aerian, iar pe cale terestră nu pot trece”, a menționat Kalașnikov. Potrivit acestuia, ”odată cu denunțarea de către Ucraina a acordului din 1995, regiunea transnistreană s-a transformat într-o cetate ocupată: într-o parte e R. Moldova, care a încheiat un Acord de Asociere cu UE, iar în alta e Ucraina, care, de asemenea, a semnat un astfel de acord. Mai mult, Moldova sugrumă economic Transnistria. Nu a inclus nicio întreprindere din Transnistria în lista celor care fac schimb cu UE. Și Ucraina procedează la fel, iar acum și prin mijloace militare”. La rândul său, șeful Comitetului pentru Apărare din Duma de Stat a Rusiei, Vladimir Kamoedov, a declarat că ”Rusia în niciun caz nu va renunța nici la Transnistria, nici la R. Moldova, dar deocamdată nu știe cum își va întreține în continuare militarii din regiunea transnistreană”.

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a avertizat de asemenea, vineri, că ”pericolul izbucnirii tensiunilor a crescut semnificativ, după ce Kievul a denunţat acordul ruso-ucrainean din 1995”. Ministrul transnistrean de Externe, Nina Ștanski, a apreciat că ”decizia Parlamentului ucrainean subminează pacea în regiune și generează discuții despre rolul Ucrainei în cadrul negocierilor privind soluționarea conflictului transnistrean”.

Taguri articol


12